Служебното правителство е твърдо в намеренията си да повлияе на цените на храните. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

Целта е трайно намаление на цените и прозрачност в целия сектор, по думите му. Вече има повече промоции в магазините. Намаление на цените може да стане след комплексни мерки, изтъкна той. Целта на правителствения сайт е потребителите да могат да сравняват цените. Той дава възможност за сериозен анализ, поясни Стоянов. Сайтът щял да има индиректна регулаторна функция. Кампанията не в срещу големите търговски вериги, заяви министърът на икономиката.

Държавата прави проверки по цялата верига. Следващият понеделник ведомството пуска за обществено обсъждане Закона за търговските надценки. Големите търговци ще са длъжни няколко продукта да се продават с минимална надценка от 10%. Целта е потребителят да има възможност да купи продукти на поносими цени. 40 000 влизания има в сайта за цените вече.

Скоро ще се намери решение за ръст на заплатите на служителите в КЗП. Радвам се, когато КЗК са активни, сподели министър Стоянов за санкцията на Лукойл. Цените на горивата у нас са най-ниските в ЕС. Обмисля се мярка за подпомагане на малките магазини в малките населени места. Възможно е да се финансира част от логистиката. Мярката ще се финансира от свръхпечалбата на Лукойл.

Кабинетът ще предложи балансиран бюджет. С 85% са се увеличили инвестициите в страната. България е загубила много от войната, каза Стоянов. Индиректно военната индустрия е спечелила.

Поне 5 търговски вериги са готови да дават информация в сайта за цените на храните

Поне 5 търговски вериги са готови да дават информация в сайта за цените на храните

Няма данни българските рибари в Румъния да са направили каквото и да било нарушение