Половината от работниците в Русенска корабостроителница излязоха на протестно шествие в центъра на града, предаде БГНЕС.

50 от общо 100-те работници скандираха, че искат работа и хляб, и издигнаха плакати с настояване заводът отново да бъде отворен и да заработи.

Русенската корабостроителница от три месеца без заплати

Русенската корабостроителница от три месеца без заплати

От 10 дни е предприятието е запечатано от съдебен изпълнител

Шествието спря най-напред пред кантората на частния съдебен изпълнител, запечатал Корабостроителницата заради неразплатени кредити към КТБ. Общо заводът има 7 млн. лв. задължения, като фалиралата банка е най-големият кредитор. Предприятието е затворено вече месец, а хората стоят без заплати.

"Великотърновският апелативен съд има определение, че незаконно и неправомерно сме запечатани. Хората искат работа, нищо друго не искат" каза директорът на Корабостроителницата Митко Димитров.

Този завод като място е 350 дка, има за 160 млн. активи и явно е, че имат някакви чужди интереси, като видяха, че тръгна заводът. Ние имаме работа и вместо да назначаваме нови хора, ни запечатаха. Има кораби, които седят вътре и не може да си ги вземат", коментира Митко Димитров.

Работниците настояват да им се осигури заетост. "Не може в Дунава да работят кораби, да минават, да има транспорт, да имаме поръчки, да имаме за ремонт и ние да стоим на улицата и да чакаме подаяние от някого. Това ни са исканията - да се отвори заводът и да започнем да работим. Всеки ден сме тук и ще продължим, докато постигнем нашата цел, заяви заварчикът Мехмед Мехмедов, който работи в завода от 40 години.

Нов кораб, но не и заплати в русенската корабостроителница

Нов кораб, но не и заплати в русенската корабостроителница

Корабостроителницата пусна на вода нов кораб

Шествието на работниците от Корабостроителницата мина по главната улица. Хората спряха последователно пред общината и пред Съдебната палата.

Припомняме, преди дни синдикатите информираха, че от корабостроителницата се изнасят активи. От Регионалния съвет на КНСБ - Русе изпратиха писмо до служебния премиер Огнян Герджиков и до служебния министър на икономиката Теодор Седларски.