Без заплати от 3 месеца са 102-ма работници от Русенската корабостроителница, а предприятието вече 10 дни е запечатано от частен съдебен изпълнител.

Според работещите корабостроителницата умишлено се тласка към фалит. Работници и синдикалисти се обръщат към министерството на икономиката, синдика на КТБ и областния управител на Русе за помощ, съобщават от БНТ.

Днес на среща с областния управител на Русе, работниците, заедно с представители на КНСБ, настояха за решение на проблемите със завода. Смятат, че областният управител може да събере всички отговорни институции и заинтересовани страни, за да се стигне до преговори и решение.

Синдикалисти от предприятието разпространяват позиция, в която твърдят, че корабостроителницата умишлено се води към разруха, а работниците не се допускат до територията на завода. Не им се позволява да изпълняват трудовите си задължения и настояват за спешна проверка на финансовото състояние на предприятието.

Областният управител на Русе счита, че решение на проблема трябва да се търси, след като всички страни се съберат на едно място.

Работници споделят, че в момента в корабостроителницата има 8 полуготови кораба. Също така има и много плавателни съдове по Дунав, които чакат да влязат в завода за ремонт след зимните месеци.

След срещата с хората от корабостроителницата, областният управител Стефко Бурджиев свиква заседание на областния тристранен съвет за сътрудничество. Ще бъде поканен и синдикът на задлъжнялото предприятие. Заседанието е предвидено за 13 март, понеделник.