Работници и служители от „София - БТ” АД организират протести. Решението е взето единодушно на общо събрание на колектива тази сутрин. В него са участвали над 315 работници и служители, съобщават синдикалните организации в предприятието.

Поводът за протестите са предприетите действия на мениджърския екип на „София-БТ” АД за масово уволнение на над 90% от персонала на дружеството. Предложенията за прекратяване на трудовия договор срещу съответното обезщетение са връчени в края на миналата и началото на тази седмица. Прекратяването е считано от 10 май 2016 година.

Припомняме, че миналата седмица от Булгартабак-Холдинг” АД обявиха, че ще бъдат спазени всички изисквания на закона при прекратяването на трудови договори на служители от „София – БТ“ АД. Предвидените обезщетения, които щели да бъдат изплатени, многократно надхвърляли изплащаните при подобни случаи в страната. Съкратените от „София – БТ” щели да получат средно по 15 000 лева. От „Булгартабак” уточниха, че имало и суми, които значително надхвърляли този размер.

Браншовите синдикати уведомяват, че протестите ще се проведат на 30 и 31 март. Протестният митинг на 30 март (сряда) ще се проведе от 10.00 до 14.00 часа на уличното платно пред служебния вход на сградата на Народното събрание. На следващия ден протестът ще се състои от 10.00 до 14.00 часа на тротоара на до сградата на „Булгартабак-Холдинг” АД и първото улично платно на бул. „Васил Левски” в отсечката от ул. „Проф. Никола Михайлов” до ул. „Граф Игнатиев”.

В нарочна декларация от 23 март синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа” са уведомили премиера Бойко Борисов и изпълнителния директор на Агенция по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов за ескалацията на социалното напрежение в дружеството.

До настоящия момент на синдикатите и колектива не бил предоставен икономически анализ за необходимостта от спиране дейността на дружеството, уточняват синдикатите.