Асоциацията на организациите на българските работодатели - АОБР отхвърли поканата за среща в Министерството на енергетиката - МЕ, насрочена за днес, от 16.00 часа. Поканата от страна на МЕ е отправена, освен към АОБР, и към дружествата от БЕХ ЕАД (НЕК ЕАД, АЕЦ Козлодуй ЕАД, ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД), както и към АСЕП, АТЕБ, КЕВР, КНСБ и КТ "Подкрепа".

Предвижда се срещата да бъде водена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

В писмото си за отказ от участие в срещата АОБР изтъква, че срещи в подобен формат са провеждани вече два пъти, но не са довели до никаква промяна в ситуацията около българската енергетика и особено около неприемливите отклонения на "либерализирания" пазар на електроенергия.

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

България има администрация да управлява целия свят

В писмото си до МЕ, АОБР коментира, че:

Причините за нашия отказ са изцяло принципни и не съдържат в себе си лично отношение - нито към Вашата институция, нито към политическото й ръководство. Ние не се съмняваме в желанието Ви за диалог, но не смятаме, че възникналите проблеми могат да бъдат решени на нивото на Министерството на енергетиката. От наша гледна точка, тези проблеми вече могат да се решат само на най-високо ниво в йерархията на изпълнителната власт, във взаимодействие с Комисията по енергетика в Народното събрание и ръководствата на парламентарните групи.

Опитът ни показа, че няма никакъв смисъл да водим разговори с тези, които спекулират на пазара и създават настоящата опасна ситуация, в това число и с ръководителите на предприятията от държавния енергиен олигопол. Това ще бъде единствено загуба на време и създаване на погрешно впечатление у обществеността, че се предприемат някакви действия.

Ние сме изключително огорчени, че може би ще ни се наложи за ВТОРИ път през последните години да излезем на открит протест срещу ситуацията в българската енергетика. Вече имахме възможността да демонстрираме силата на единомислието между българските работодатели и работниците в предприятията на организирания бизнес. Всички помним как над 200 000 души протестираха в големите градове и София срещу безобразното повишаване на ценовата добавка "Отговорност пред обществото", с която се финансират привилегиите на така наречените "американски топлоцентрали" и на производителите на електроенергия от ВЕИ и чрез когенерация.

Много бихме искали да избегнем второ издание на този протест, затова смятаме да водим по-нататъшните разговори и консултации на адекватно на проблема ниво, за което бихме оценили и Вашето съдействие.