Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че синдикатите не са спрели да търсят начини как без да работим повече, да станем по-богати.

Той призова за отмяна на минималните осигурителни доходи - механизъм, който отново има само в нашата страна и води до обратни резултати.

Велев допълни, че синдикатите приличат на "човек застанал на брега на реката, който говори на водата - течи, течи". По думите му, вместо да търсим решение как да ускорим икономическия растеж, как да повишим производителността, уменията и навици на хората, се занимаваме с измисляне на начини как да работим по-малко и да получаваме повече: "Е, няма такива начини. Единственият начин е да се работи повече и по добре и да се краде по-малко".

Доходите - основно лекарство за демографската криза

Доходите - основно лекарство за демографската криза

Пример е и Дания с туристическите пакети "Правете деца по време на почивка"

Велев коментира, че синдикатите са лъжели сутрин и вечер как ще замръзнат заплатите. "Нашето предложение беше и е класа да се включи в основната заплата, т.е правилно е да се каже, че основните заплати ще се увеличат, а не че заплатите ще се намалят.", уточни Велев.

Той посочи, че по време на преговорите 2006 година те са казали, че ако административно се разпрострат минимални осигурителни доходи и нарастването им в икономически дейности, в които няма споразумение, те повече няма да се споразумяват. "Не само,че бяха разпространени административно, но бяха разпространени с манипулативно висок процент - такъв, който съответства на минималната работна заплата и в икономически дейности, където бяха договорени по-ниски модове от синдикати и работодатели", каза Велев.

През 2016г. са отказали преговори и няма нито едно споразумение за минимални осигурителни доходи, което да важи за тази година. "Затова минималния осигурителен доход нарасна с 2.5% единствено за сметка на административно увеличения ръст на минималната работна заплата", каза Велев.

Знаете ли какво ще стане без минимален осигурителен доход, питат синдикатите

Знаете ли какво ще стане без минимален осигурителен доход, питат синдикатите

настояват за позиция на правителството

Той сподели, че неквалифицирания труд се оценява по-високо от квалифицирания. "Един общ работник, портиер или хигиенист получава по-висока заплата от млад учен".

По думите му последните години има отлив на чуждестранни инвестиции. "Не, ние няма да сваляме правителството. Обратното - ние го подкрепяме с всички сили", каза Велев.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев изрази становището, че не са против годишните добавки върху заплатите, а против начина, по който те се начисляват административно върху заплащането.

"2016-2017г. (първо тримесечие) средната работна заплата е нараснала 9.8%, което средно е 100 лв. месечно.", добави Данев. Според него това означава 16 пъти повече от административно наложената добавка от 0.2 на 100. По думите му, БВП е нараснал 3.6 на 100.

"Ние ставаме все по-необразовани, все по-мързеливи, с все по-ниски умения и компетентности, които пъдят инвеститорите", допълни Данев. Той посочи и предложението им до минстър-председателя - след като реши, че трябва да бъдат запазени добавките, да въведе отново доплащането за прослужено време и за държавните служители, което е отменил 2012г., "за да няма дискриминация".

"Второ - както въведохме административно определяне на минимална работна заплата, минимална пенсия, добавка за прослужени години и т.н, да направим задължително увеличение на инвестициите и задължително увеличение на БВП", предложи Данев.

КНСБ настоява за нова политика по доходите

КНСБ настоява за нова политика по доходите

Нужна е и нова политика за данъците и социалните осигуровки

Председателят на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев изрази личната си позиция, че синдикатите са вредни за България. Според него те пречат за развитието на икономиката. Домусчиев заключи, че там където няма синдикати бизнесът върви.

В края на пресконференция Васил Велев описа ролята на синдикатите, чрез любимата детска приказка на децата му "Трите прасенца"- живеели си в кочината, докато синдикатите решили, че всяко от прасенцата ще получава по равно, по 1000 лв. заплата. След това обаче работливото прасенце решило да напусне страната ни и заминало за чужбина.

Пред журналисти Велев обяви, че българските работодатели ще се срещнат с премиера, на която ще изложат своето виждане как да се ускори икономиката, за да се увеличат доходите на хората.