КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват за оповестяване на незабавна правителствена позиция по определянето на минимална работна заплата за страната и да спре незабавно работодателския „рекет” за отмяна на минималните осигурителни доходи (МОД).

Това стана ясно на пресконференция след проведена среща между двата синдиката по темата.

„Каквото и да стане с договарянето на минималните доходи за осигуряване, нашият натиск за увеличаване на работните заплати на браншово ниво и на ниво фирми ще продължи с още по-голяма сила.” Това заяви гневен президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Припомняме, преди седмица четирите работодателски организации заявиха категорично, че отказват участие в преговорите за определяне на МОД, защото подобни прагове имало само у нас.

Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов определи като сапунена опера ситуацията около отказа на работодателите да участват в договарянето на МОД за следващата година.

Манолов подчерта, че процедурата е въведена преди 11 година като мярка за борба със сивата икономика. Именно поради това България получавала сериозни похвали от ЕК и от Международната организация на труда, тъй като се намалявал делът на сивата икономика. Според него в доклада на ЕК няма абсолютно никакви критики по отношение на МОД, а те по скоро касаят механизма на договаряне.

Синдикатите подчертаха, че вече шести месец отлежава предложението им за механизъм по определяне на минимална работна заплата в страната, съответстващ на препоръките на Конвенция 131 на Международната организация на труда.

Манолов определи като хамалски тона, с който се правят квалификации на авторитетни организации. Синдикатите са недоволни от мълчанието на официалните институции в лицето на МТСП и на Министерство на финансите.

Манолов изрази недоволство за това, че липсва информация за санкционирани работодатели, въпреки че миналата година бе криминализирано укриването на осигурителни вноски. „Не ми се вярва, че при 30% сива икономика, няма нито един, който да нарушава закона”, подчерта той.
Пламен Димитров изтъкна, че за синдикалистите е много важно да видят каква е позицията на държавата по въпроса с договарянето на МОД.

За предстоящите си действия Димитров обяви, че първо още днес ще информира всички работещи българи какво ще се случи, ако няма договаряне на МОД – намаляване или загуба на права, плащане на майчински върху минималната заплата и това ще има разрушителен ефект върху правата ни.

Запитан за евентуални протести, той заяви, че всичко е възможно, но на първо място поставя договарянето.

КНСБ планира още следващата седмица – на 19 септември, от 11 часа да организира събитие по темата за бежанците, като потвърждение за участие имат от страна на премиера.