Задължават работодателите да допълнят оценката на риска по отношение на епидемиологичната обстановка, съобщиха от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Това стана след гласуваното по-рано през деня извънредно положение в страната за срок от един месец. 

Лекарите подкрепят въвеждането на извънредно положение

Лекарите подкрепят въвеждането на извънредно положение

Според д-р Асен Меджидиев маските действат на обществени места

От Министерството на труда и социалната политика да препоръчат на работодателите да минимализират риска от заразяване на персонала и да разпишат мерките.

Ако се появи риск работодателите трябва да допълнят оценката на риска по работните места с оценяване на нововъзникналия риск, в случая от разпространение на коронавируса (2019-nCoV), както и да разпишат мерки минимизирането му.

Мерките са в две направления: организационни и технически. При разписването на мерките трябва да участва лекарят от Службата по трудова медицина, който е на договор с предприятието.

Задължението както за разписването на мерките, така и по контрола за тяхното изпълнение, е вменен на работодателя. 

БСК иска свикване на спешен бизнес съвет заради коронавируса

БСК иска свикване на спешен бизнес съвет заради коронавируса

Ясен антикризисен план с конкретни мерки и срокове искат от Камарата

Част от организационните мерки са свързани с:

 Оценяването на риска от евентуална зараза. Нивото на този риск зависи в голяма степен от големината и дейността на предприятието, например дали има струпване на голям брой работници в едно помещение, дали се обслужват външни клиенти, дали е възможно прилагане на работа от разстояние и др.

 Информиране на работещите за риска и прилаганите мерки за защита в предприятието, включително чрез провеждане на извънреден инструктаж.

 Създаване на ред за информиране на всички работещи в случай на заболяло лице, с което те са били в контакт.

 Ревизиране на работните процедури с оглед минимизиране на необходимите, присъщи на дейността контакти както с външни лица, така и между работещите.

 Определяне на работниците, за които, предвид служебните им задължения, контактите с потенциални вирусоносители не могат да бъдат ограничени. Целта е спрямо тях да бъдат приложени специфични технически мерки за защита, в т.ч. осигуряване на лични предпазни средства.

 Да се определи ред за почистване и дезинфекциране на работните места и санитарните възли.

 Въвеждане на физиологичен режим на труд и почивка, позволяващ по-чести почивки за прилагане на хигиенни мерки, включително дезинфекциране на работните помещения. Използване на възможностите на законодателството за работа от вкъщи, когато дейността позволява, и др.

 Разработване на специални писмени инструкции/указания относно процедура, която следва да се прилага в случай на контакт с лице, за което е установено, че е вирусоносител.

 Ревизиране на списъка с работните места и видовете лични предпазни средства за защита от биологичен риск.

 Определяне на ред за съхраняване и унищожаване без риск на използваните лични предпазни средства, включително и работно облекло, които са били в контакт с вирусоносител.

Част от техническите мерки са:

 Осигуряване на дезинфектанти и измиващи препарати, включително средства за измиване на очите и/или антисептични средства за кожата.

 Осигуряване на подходящи лични предпазни средства, като маски за защита на горните дихателни пътища, при необходимост - защитни ръкавици, и др.

 Осигуряване на специални контейнери за съхранение на използваните личните предпазни средства и използваните хигиенни материали.

Мерките за защита от биологични агенти, включително и за болниците, са разписани в Наредба № 4 от 14 октомври 2002 г. (обн., ДВ, бр. 105/2002 г.) и НАРЕДБА № 3 от 08 май 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции (обн., ДВ, бр. 43/2013 г., в сила от 11.05.2013 г.).

Допълнителна информация може да бъде открита на интернет страницата на Националния център по заразни и паразитни болести на адрес:

https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=546:ncov-012020&lang=bg