От Българската стопанска камара настояват за свикване на спешен антикризисен бизнес съвет.

В официална позиция те заявяват, че подкрепят извънредните мерки, предприети от правителството.

Убедени сме, че най-ценният капитал на България са хората, затова всички мерки, свързани с осигуряване здравето на населението, са навременни и необходими, подчертават от БСК.

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

Те уверяват, че отговорните работодатели правят всичко необходимо, за да предпазят служителите си - реорганизират работния процес, повишават санитарно-хигиенните условия на работната среда, следят за текущото здравословно състояние на заетите и т.н.

От БСК обаче изразяват притеснение относно липсата на предвидимост колко дълго и с каква сила ще продължи кризата. По тази причина те настояват за подкрепящи национални политики, които да тушират негативните икономически ефекти.

ДБГ зове държавата да отдели 1 млрд. лв. в помощ на бизнеса

ДБГ зове държавата да отдели 1 млрд. лв. в помощ на бизнеса

Иска правителството да финансира извънредни болнични и отпуски

От Камарата изтъкват, че въпреки силно ограничените публични ресурси на страната ни, разчитат българският бизнес да бъде подкрепен с организационни и при възможност финансови мерки, които да омекотят удара.

Настояваме да бъде изработен, съвместно с представителите на бизнеса, ясен антикризисен план, съдържащ конкретни спешни мерки, с ясни срокове за приложение, посочва се в позицията.