Следващата седмица работодателските организации отново ще се срещнат с представители на управляващите по отношение на исканията им относно цената на тока за индустрията в България.

Припомняме, чена 13 февруари се проведе първата среща между министърът на енергетиката Теменужка Петкова и работодателите. Тя определи тогавашната среща като ползотворна.

Над 20 мерки са набелязани, които подлежат на разглеждане и решаване - каза председателят на АИКБ Васил Велев преди среща на браншовите организации.

Той повтори тезата на бизнеса - "Цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС. Правилният начин е да се развалят договорите за неправомерна държавна помощ, да се одобри механизъм за капацитет и да има търг и които централи дадат по добри цени - да получат тази ограничена държавна помощ."

Бизнесът готов да сезира ЕК, ако има държавна помощ за ТЕЦ „Марица Изток 2“

Бизнесът готов да сезира ЕК, ако има държавна помощ за ТЕЦ „Марица Изток 2“

ТЕЦ-ът да си оптимизира разходите, препоръчват от АОБР

Само така, по думите на Велев, цената би била конкурентна за българския пазар.

"Другата важна задача е либерализация на пазара и свързване с околните пазари на дълбочина с европейския, така че местни играчи да не могат да манипулират нашия малък пазар, както в момента се случва. Тези играчи са, както от страна на БЕХ, така и от страна на големи търговци в частния сектор", уточни председателят на АИКБ.

А на въпрос ако не бъдат приети исканията на работодателите, какво следва, Васил Велев отговори така: "След втората среща с премиера Бойко Борисов и заинтересованите страни, организациите ще вземат своето решение как да продължат по-нататък - дали по пътя на разговорите или чрез други по радикални стъпки, като вариант са и протестни действия, каквито имаше и преди няколко години."

Работодатели и синдикати искат спешна среща с Борисов за цената на тока

Работодатели и синдикати искат спешна среща с Борисов за цената на тока

Искат мерки за стабилизиране на цената

Припомняме, че още преди седем месеца, работодателите остро реагираха на случващото се с цените на енергийната борса. Тогава председателят на АИКБ Васил Велев също заяви, че при пазара на ток в България се наблюдават всички признаци на организирана престъпна група. Още миналата година работодателите настояха за проверка на действията на НЕК от страна на прокуратурата и няколко пъти излизаха с писма до премиера, министъра на енергетиката и главния прокурор.