Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) излезе с остра позиция срещу Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В свое писмо, адресирано до Юлия Ненкова, председател на КЗК, работодателите изразяват неудовлетворение от отговор на сигнал за нарушения на Закона за защита на конкуренцията на свободния пазар на електрическа енергия.

Припомняме, че АОРБ изпрати сигнал до КЗК само преди две седмици.

Работодатели сезират КЗК и ЕК за нарушения в българската енергетика

Работодатели сезират КЗК и ЕК за нарушения в българската енергетика

Съмняват се в картелно споразумени на участници на енергийния пазар

Писмото е подписано от Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българска търговско - промишлена палата (БТПП) и ротационен председател на АОРБ. Според членовете на АОРБ държавата игнорира проблема в енергетиката и изисква от бизнеса отговори на въпроси, които самата тя би трябвало да събере и анализира.

"Недопустимо е да бъдем принуждавани да отговаряме на въпросници от по единадесет точки и да се очаква от нас в течение на 20 дни да свършим работата на Комисията по енергетика при Народното събрание, Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), Прокуратурата на РБ, Комисията за защита на конкуренцията (т.е. Вашата работа), Комисията за финансов надзор (КФН), ДАНС, а може би и на още някой друг.", пишат от АОРБ.

Работодателските организации припомнят, че заплатите на експертите в КЗК се плащат от данъците на гражданите и би следвало Комисията да си свърши работата.

Проблемът според асоциацията на работодателските организации е, че пазарът на електроенергия у нас не е конкурентен, тъй като има преимущество на един собственик и това е Христо Ковачки. Това води до спекулативен ръст на цените на електроенергия, което убива индустрията. "Съществена част от електрическата енергия, произвеждана от мощности частна собственост на територията на страната, е под прекия или косвен контрол на субекти, които са свързани лица по смисъла на §1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон", заявяват от АОРБ.

От АОРБ призовават КЗК и нейната шефка Юлия Ненкова да използват Закона за мерките срещу изпирането на пари и други Европейски актове, за да поправят грешката с ръста на цените на електроенергията.

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

НЕК обявил нагласен търг веднага след като оставката на шефа му не бе приета