Решението на ТЕЛК е най-универсалният документ в държавата. Той осигурява достъп до пенсия, до синьо картонче за безплатен паркинг и безплатна винетка, от статут за преференциално третиране в НАП до възможност за създаване на специализирано предприятие и използване на еврофондове.

Онова, което ТЕЛК-ът не дава са точно нещата, от които хората с увреждания се нуждаят - оценка на остатъчната работоспособност, достъпна среда и транспорт, съвременни технически помощни средства, лична помощ и достъп до образование и пазара на труда.

Тристранката възстановява работата на ТЕЛК-овете

Тристранката възстановява работата на ТЕЛК-овете

Наредбата не е добра и трябва да бъде преправена

Това заявяват в своя позиция от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), напомняйки че още в началото на 2015 г. Асоциацията е предоставила на Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика своите виждания по проблема за медицинската и трудовата експертиза и инвалидните пенсии у нас.

Фалшиви решения няма, категоричен шефът на ТЕЛК-София

Фалшиви решения няма, категоричен шефът на ТЕЛК-София

Има заболявания, които трябва да се изключат

В последните месеци темата за ТЕЛК решенията стана отново актуална, особено след като премина и през съдебна фаза и ВАС блокира издаването на тези решения. Това от своя страна провокира изработване на проект на Наредба за медицинската експертиза. Като цяло всички страни подкрепят идеята за нужната реформа в системата на издаване на ТЕЛК решенията, както от страна на правителството, така и от страна на лекарите

От Асоциацията напомнят някои базови обстоятелства за инвалидността и това, че самият ТЕЛК е резултат от медицинска диагноза, която обаче пренебрегва дори факта, че едно и също заболяване протича различно при различните хора.

Здравно и социално министерства дружно решават казуса с ТЕЛК

Здравно и социално министерства дружно решават казуса с ТЕЛК

Министрите и зам.-министри от двете администрации набелязаха план за действие

Според АИКБ ревизия на инвалидните пенсии без дълбока, коренна и фундаментална промяна на политиките по уврежданията няма да доведе до нищо полезно и най-вероятно съдът ще бъде затрупан с дела, които ще бъдат безусловно спечелени от хората посочени за "фалшиви инвалиди".

"Сферата на уврежданията е една от най-нереформираните от 27 години и погрешната реформа е по-лоша от липсата на такава. Промените трябва да започнат с категоричното премахване на ТЕЛК и той да бъде заменен от оценка на потребностите и на възможностите на база остатъчна работоспособност", заявяват от Асоциацията.

АИКБ очаква нова Наредбата за медицинска експертиза, предшествана от промяна в принципите и концепцията, въвеждане на стандартите на СЗО и промяна в законите.

ТЕЛК-овете не ни помагат, а ни приковават, скочиха хора с увреждания

ТЕЛК-овете не ни помагат, а ни приковават, скочиха хора с увреждания

Капка Панайотова: ТЕЛК-овете не вършат работа на никого