Националният съвет за тристранно сътрудничество прие постановление на Министерския съвет за наредба за медицинската експертиза и даде ход на ТЕЛК-овете.

С решение на Върховния административен съд (ВАС), с което се атакува нормативния документ за работа на ТЕЛК-овете, работата им бе блокирана. Проблемът с ТЕЛК-овете и реформата в системата продължава да е на дневен ред в работата на социалните партньори, увери Димитър Манолов.

Омбудсманът предлага законопроект за гарантиране на правата на работниците

Омбудсманът предлага законопроект за гарантиране на правата на работниците

Работодателите определят като "загуба на време" проекта

Манолов коментира, че е извън съмнение фактът, че трябва по нов начин да погледнем на системата за неработоспособността и свързаната с нея трудова експертиза. "В момента имаме проблем, който се появил по силата на съдебно решение и който по същество е блокирал работата на комисиите за трудова експертиза", обясни той.

Затова е и реакцията от днес на тристранния съвет за приемане на въпросната наредба. "Да наредбата не е добра. Разбира се, че тя трябва да бъде преправена заедно с цялата нормативна база, но за да се отпуши трудовата експертиза, трябва своевременно да бъде приета нова наредба и нашият апел към МС беше това да се случи колкото е възможно по-бързо", обясни Манолов.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обясни, че няма нова наредба за ТЕЛК-овете.

Ненков разяснява казуса ТЕЛК на РЗИ

Ненков разяснява казуса ТЕЛК на РЗИ

По повод възникнали въпроси, касаещи проблеми по приложението на действащата Наредба и влязло в сила решение на ВАС

"Има спазване на процедурата, за да се утвърди досегашната, която закрепва практики срещу които всички са декларирали, че организирано трябва да се борим. Поради тази причина ние се въздържахме от подкрепа, защото не се дава срок, в който всичко това трябва да се случи. Тази реформа постоянно се отлага", констатира Велев.

"Ние държахме да видим такъв срок и в постановлението, с което се препотвърждава старата недобра наредба", посочи още той.

Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков констатира, че ТЕЛК-овете са изпаднали в ситуацията, в която нямат законова база, на която да стъпят, за да определят процента на нетрудоспособност на хора с повече от едно заболяване.

Работодателите: ТЕЛК е най-универсалният документ у нас

Работодателите: ТЕЛК е най-универсалният документ у нас

АИКБ чака нова наредба с промяна на принципите и концепцията

"Те нямат правно основание да определят какъвто и да е процент на нетрудоспособност. Това затрудни работата на всички тях. Забави работата им и остави много хора без трудово-експертна лекарска оценка", посочи Ненков.

Сред отменените текстове на наредбата от Административния съд, има много важен текст за методиката, по която се определя процентът на нетрудоспособност на хората с повече от едно заболяване, допълни зам. здравният министър.