Около 150 от общо 800 работници на пристанище Варна протестираха за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. Техните искания бяха подробно описани в декларация.

Членовете на ръководния екип на "Пристанище Варна" ЕАД са учудени от упреците на работниците, стана ясно по време на брифинг в отговор на протеста на пристанищните работници от терминал "Варна-запад".

Служители на пристанище Варна-Запад излязоха на протест

Служители на пристанище Варна-Запад излязоха на протест

Заради ниското заплащане и условията на труд

Учудвам се за протест, който до вчера беше уж спонтанен. До колкото знам той не е подкрепен от синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в завода. Имаме 4 организации в пристанището, заяви член на ръководството на пристанището.

Той е учуден и от упрека за липса на диалог - всички социални плащания, заплати и решения, свързани с двата терминала са вземани в дух на диалог, разбирателство.

Желязков се надява протестът в пристанище "Варна" да няма политически аспект

Желязков се надява протестът в пристанище "Варна" да няма политически аспект

От министерството няма да отпускат пари за ремонт на жп линията в Кресненското дефиле

Последната им среща била на 6 ноември. Там присъствали и представители на синдикатите. Всички тук ги уведомихме за 5% увеличение на заплатите от 1 януари и вдигане на някои от разценките по техни предложения, които сега няколко души се крият и не ги подписват.

Това е дезинформиране на хората, създава се напрежение, изкуствено според мен. Разделянето на заплатите в годините е съгласувано със синдикатите. Не смятам, че това е синдикална акция, доколкото дезинформиране на хората от външни интереси.

Колективният трудов договор (КТД) се спазва едно към едно, най-вероятно сме най-проверяваната фирма в региона, увери представител на ръководството на пристанището.

"Спазва се работното време, на всичкото отгоре и компенсации се трупат. До 47 дни отпуск се трупат на някои. Най-странното е, че част от тези хора бяха на срещите. На хората се препредават други неща", твърдят от ръководството.

Според тях 15 нови разценки за труда на докери, кранисти са били приети.

Протоколите са изпратени, след като е постигнато споразумението, до момента не са разписани от синдикатите, стана ясно от думите на ръководители на пристанището.