Националният статистически институт отчита повишение на оборота с 1.2% в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети".

Данните са за юли спрямо предходния месец.

Търговският оборот нараства с 6.8% спрямо юли 2023 г.

За месеца е отчетено увеличение на оборота при всички големи групи: "Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия" - с 1.4%, "Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали" - с 0.9%, и "Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали" - с 0.3%.

В групата "Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали" по-значително нарастване се наблюдава в подгрупa "Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника" - с 4.4%. Намаление е регистрирано при "Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия" - с 1%.

Оборотът в търговията на дребно слабо се увеличава

Оборотът в търговията на дребно слабо се увеличава

По данни за ноември 2023 г. той нараства с 0.5% на месечна и с 3.2% на годишна база

През юли тази година в сравнение със същия месец на 2023 г. е регистрирано увеличение на оборота при "Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия" - с 12.6%, и при "Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали" - със 7.3%. Намаление е отчетено при "Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали" - с 6.2%.

В групата "Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали" съществен ръст се наблюдава при подгрупи: "Търговия на дребно с разнообразни стоки" - с 13%, "Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия" - с 12.9%, и "Търговия на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности" - с 9.2%.