Кампанията "Достъпно за вас" показва добри резултати - в момента търговските обекти, които са се включили са близо 500. Има много участници и от малките населени места от Шумен, Русе и Перник. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на пресконференция пред журналисти.

Малките търговски обекти също се включили в инициативата.

През 2024 г. ще се цели по-добра информираност на потребителите с кампанията "Достъпно за вас". Разширява се и портфолиото от участници - с нехранителни и с аптечни вериги. Инициативата ще прерасне в основен инструмент за информация на потребителите от гледна точка на прехода, който да се направи от лева към евро с оглед присъединяването на България в Еврозоната, коментира Богданов.

Основни хранителни стоки поевтиняват с от 10 до 40%

Основни хранителни стоки поевтиняват с от 10 до 40%

Министерството на икономиката отчита успех на инициативата "Достъпно за вас"

Обсъжда се и промяна в ръководството на Комисия за защита на потребителите (КЗП).

Той обясни, че приоритетите пред икономическото министерство остават три - икономическото и индустриално сътрудничество на България, ефективното и прозрачно управление на държавните предприятия и българските потребители. Богданов направи кратка ретроспекция какво е свършило Министерство на икономиката през 2023 г. Няколко са основните стълбове, по които работи министерството - членството на България в Шенген и Еврозоната, продължаване на активния диалог с международните партньори и на кампанията в Западна Европа за присъединяване на България в Шенгенското пространство, работа за посещение на австрийския министър на икономиката в България, привличане на чуждестранни инвестиции - за 2023 г. чуждестранните инвестиции у нас за първите 10 месеца са близо 7 млрд. лв., стартиране на две нови индустриални зони в Доброславци и в Стара Загора, работи се и по няколко инструмента, които да подпомогнат бизнеса.

Поне трима инвеститори с интерес към индустриална зона "Доброславци"

Поне трима инвеститори с интерес към индустриална зона "Доброславци"

Пулев е оптимист, че страната ни е напът да постигне голяма инвестиция

Съществена тема за гарантиране на икономическо развитие на България през 2024 г. е да се привлекат инвеститори и да се отворят нови пазари. Ключовите нови пазари, които ще бъдат приоритет са Обединените Арабски емирства (ОАЕ), Египет, Виетнам, Саудитска Арабия, Република Корея и Япония. Богданов открои като съществен проблем, който трябва да бъде решен са кадрите, нужни за пазара на труда.

Ключов приоритет остава присъединяването на България в ОИСР, подчерта министърът на икономиката и индустрията. Министерство на икономиката ще работи да не се закрива Държавната консолидационна компания (ДКК). Целта е да се фокусират държавните предприятия в чиста технологии и кръгова икономика, хранителна и биотехнологии, критични материали и суровини. Държавните предприятия трябва да функционират ефективно, настоя Богдан Богданов.

Чили подкрепя присъединяването на България към ОИСР

Чили подкрепя присъединяването на България към ОИСР

Икономическите и политическите отношения по оста Чили-ЕС са отлични