Ресторантьорите искат удължаване мораториума върху кредитите минимум две години след края на пандемията. Това стана ясно от думите на Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пред БНР.

"Загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи", коментира той по повод удължаването на извънредните мерки до 31 януари.

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Случило се това, което очаквал браншът - поредното неспазено обещание

Сега кредитите са разсрочени до края на март, но според Димитров срокът е несериозен в тази ситуацията, в която се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори, каза Димитров.

"Още един проблем стои - това е такса сгради и такса смет - това е нерешен проблем - общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали", обясни представителят на БХРА.

"Чакаме и бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" - да се връщат 20 % от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година", каза той.

По думите му изплащането по тази програма трябва да започне след 20 януари. Мнозина ресторантьори кандидатстват по мерките "Запази ме" и нямат точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти.

Хотелиери и ресторантьори не искат подаяния, но не виждат милиардите от ЕС

Хотелиери и ресторантьори не искат подаяния, но не виждат милиардите от ЕС

Туризмът бил на колене, нямало да има летен сезон догодина

"Една трета от ресторантьорския бизнес фалира - това са 32 на сто - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите. 30 % е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград. Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях - има отлив от тази професия вече", каза зам.-председателят на БХРА.

Специалистите в бранша са създавани в продължение на години. Какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес, запита Атанас Димитров.

Ресторантьорите недоволни от коментари за намаленото им ДДС

Ресторантьорите недоволни от коментари за намаленото им ДДС

Според тях около 1/3 са фалиралите търговски дружества