Ресторантьорите недоволстват как се тълкува в обществото намаления ДДС за техния бранш за юли и август 2020 г., в сравнение със същите месеци на 2019 г. Това става ясно от писмо от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Според тях, предоставените от Министерството на финансите данни, трябва да се анализират като на фона на предоставените от тях аргументи:

  • В следствие на предприетите в страната противоепидемични мерки във връзка с кризата от Ковид - 19 и страха на много хора от масови събирания, оборотите в заведенията са спаднали с около 45%.
  • Месеците юли и август 2019 година бяха едни от най-силните месеци в една изключително силна икономически година за секторите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм.
  • След изтичането на извънредното положение, независимо от отварянето на заведенията, те работят в условия на редица ограничения и на практика с намален на 50% капацитет заради отстоянието на маси, ограниченията в по-големи прояви и други.
  • Страната ни и към днешна дата се намира в извънредна епидемична обстановка, която е удължена до края на ноември.
  • По данни на НСИ спадът на чужденците, посещаващи страната ни с цел почивка през август 2020 г. е над 80%
  • В мярката 80/20 правителство взе решение допълнително да подпомогне ликвидността на фирмите като даде възможност да се кандидатства за финансова подкрепа само с декларирани като дължими данъци и осигуровки. Заплащането на тези данъци и осигуровки предстои да се извърши в следващите месеци.

Според предварителните данни, цитирани от ресторантьорските организации, около 1/3 са фалиралите търговски дружества в този бизнес.

С тези доводи те защитават по-ниското ДДС за месеците юли и август на 2020 година. В същото време изтъкват, че останалите на пазара ресторантьори са внесли повече, като процентно съотношение, в бюджета, в сравнение с миналата година.

Още веднъж искаме да подчертаем, че намаляването на ДДС в нашия бранш беше спасителна мярка за оцеляването на бизнеса и за запазване на десетки хиляди работни места.