Общественото мнение към Държавен фонд "Земеделие" не е ниско. Това заяви в интервю за БНТ Румен Порожанов, изпълнителен директор на фонда в оставка.

Припомняме, че вчера служебният земеделски министър Христо Бозуков поиска оставката на Порожанов и я получи. Земеделското министерство се мотивира с недостатъчно и ниско обществено доверие към ДФЗ.

Порожанов смята, че оставката е един нормален акт. Нормално било ако министърът желае даден сектор да бъде структуриран по друг начин, да поиска оставката. Порожанов коментира, че сектор земеделие е най-големият в страната и в момента от служебни задачи не му е останало време. Посочи, че няма за цел и желание да анализира дали има проблем в сектора или не. Тъй като не е политик, не можел да дава компетентно или аналитично изведено мнение.

Шефът на фонд "Земеделие" хвърли оставка

Шефът на фонд "Земеделие" хвърли оставка

Министър Бозуков му даде срок от един час

Румен Порожанов увери, че уважава институциите и след като министърът му е поискал оставката, я е подал. Той не споделя мнението за ниското обществено доверие. Смята, че се стремили средствата да отидат навреме при бенефициентите. По думите на Порожанов става въпрос за огромна и къртовска работа. През 2015 г. администрирали 3 млрд. лева, а през миналата 2,3 млрд.

Той намира за неоснователен мотивът за сигнали за нередности от бенефициенти по проекти. Румен Порожанов обясни, че доколкото е разбрал това е свързано с ранкирането на общинските мерки и обясни, че фондът е излязъл с категорично становище за това.

Оставката на Румен Порожанов няма да блокира фонд "Земеделие"

Оставката на Румен Порожанов няма да блокира фонд "Земеделие"

Общините са били потърпевши от споровете на Фонда и МЗХ

Румен Порожанов коментира, че нищо не е разбрал за резултатите от проверката на ДАНС през пролетта на 2016 г. Проверявани били конкретни проекти и сигнали, които са се появили в публичното пространство. От фонда предоставили цялата документация и Порожанов не смята, че е имало някакъв проблем, но не може да каже каква е крайната оценка на проверката.

Той коментира още, че винаги е имало интерес към фонд "Земеделие", като той се пораждал и от засегнати икономически интереси. Имало десетки и стотици отказани плащания, вкарани в съответните органи за проверка.