300 млн. долара инвестиции в три нови самолета и увеличение на трафика с 40 % на летище София обеща изпълнителният директор на фирма Ryanair - Дейвид О`Брайън, която стъпва на българския пазар.

Компанията планира да открие собствена база на летище София, с която ще се обслужват 21 дестинации – Атина, Барселона, Баден Баден, Берлин, Бирмингам, Брюксел Шарлероа, Кастейон – Валенсия и др.

Очаква се да имат над 90 полета седмично, над 1,5 млн. клиенти годишно и 1100 работни места в страната за година.

Базата на летище София ще отвори врати на 30 октомври. Маршрутите са избрани на базата на анализ, който показва, че някои от дестинациите, са обслужвани на двойна цена в сравнение с цените, предлагани от компанията Ryanair, коментира Дейвид О`Брайън. Той представи дейността на компанията, която разполага с 83 бази в Европа и 350 собствени самолета.

По думите на изпълнителния директор потенциалът за развитие в България е огромен. „Държим на най-ниските цени на билетите – разходите ни са намалени във всички аспекти”, коментира той.

По думите му тази комбинация от ниски цени и голяма мрежа, позволява на компанията да се квалифицира като номер 1 на европейския пазар.

„Основният ни акцент винаги са били големите пазари. Увеличението на нашата авиобаза ни дава възможност да разширим хоризонта си и да погледнем към други държави”, коментира О`Брайън, като отчете, че компанията има рекорден ръст на летищата в Дъблин и в Лондон.

На въпрос, свързан с концесиите на летище София и Пловдив, Дейвид О`Брайън заяви, че българското правителство има възможност да преосмисли предходни приватизации и концесии и да прояви внимание.

Той даде като пример за лошо извършени концесии – сделките в Тирана, Букурещ, Тбилиси, Белград. По думите му е необходимо българското правителство да избегне техните грешки.

Христо Щерионов, изпълнителен директор на летище София, заяви от своя страна, че летището отчита близо 1 милион пътници за първото тримесечие, което е ръст с близо 14%.