10 млн. лв. за почистване на републиканската пътна мрежа за зимния сезон ще бъдат изплатени на строителните фирми, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

5 млн. лв. от тях вече са преведени по сметките на Агенция „Пътна инфраструктура".

Това стана ясно след заседание на Консултативния съвет към министерството, в който участва и финансовия министър Симеон Дянков.

Росен Плевнелиев отбеляза, че независимо от задължения на държавата към фирмите, при падналия сняг голяма част от компаниите са се включили в почистването и не се е стигнало до кризисна ситуация с непочистена пътна инфраструктура.

Министър Симеон Дянков е пояснил, че плащанията към фирмите са се забавили, поради несериозното отношение на ведомствата към поисканите от Министерството на финансите договори, по които се дължат средства.

Единствено министър Плевнелиев е представил в срок договорите и e заявил необходимите суми за тяхното разплащане.

Дянков допълни, че предстои да бъдат отпуснати до дни 50 млн. лв. на строителните фирми, към които държавата има задължения.

Има възможност до март 2010 г. реално да се разплатят всички дължими суми към фирмите и от първото тримесечие на новата година държавата да не дължи пари на компаниите в строителния бранш.

За разплащане на задълженията към строителния бранш ще се използват и малко над 40 млн.лв., които има в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура".