От 2 до 5 юли Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила над 100 проверки на цената на хляба в различни по големина магазини в над 30 града в страната по нареждане на министъра на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова. Установено е, че част от търговските вериги са намалили цените с 20% на всички видове хляб във всички градове, в които имат магазини.

Това не се дължи на промоция, тъй като такава се прави само на определена стока за по няколко дни. Настоящото намаление е за целия асортимент от хляб и то трайно, съобщиха от икономическото министерство.

Нинова очаква цената на хляба да падне с 0% ДДС

Нинова очаква цената на хляба да падне с 0% ДДС

Условието е да се засили контролът по спазването на мерките

Резултатите от проверките показват също, че в някои по-малки хранителни магазини цените са близки или дори по-ниски от тези във веригите. Например в хранителен магазин във Враца бял хляб с тегло 700 г се продава за 1.40 лв., а типов със същия грамаж - за 1.30 лв. В Монтана в малък магазин бял хляб 700 г струва 1.60 лв., а хляб "Добруджа" - 1.50 лв.

"Очевидно премахването на ДДС на хляба започва да дава резултат. Всички опити тази мярка да бъде оспорвана или злонамерено тълкувана като промоция се провалиха. Няма как стотици магазини в цялата страна да обявят едновременно промоция на всички видове хляб с едно и също намаление. За нас инфлацията, цените, доходите и компенсаторните мерки с грижа за хората, си остават задача номер едно.", уверява Нинова.

До дни се очаква по-евтин хляб и в малките магазини

До дни се очаква по-евтин хляб и в малките магазини

Това не е промоция, а трайно намаление на цената, уверява Георги Свиленски