България и Грузия вече ще признават взаимно издадените в двете страни свидетелства за правоспособност за управление на плавателни съдове при крайбрежно плаване. Днес в София е подписано споразумение между Изпълнителна агенция "Морска администрация" и Агенцията за морски транспорт на Грузия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

На посещение у нас е грузинска делегация, водена от Гурам Гурамишвили, заместник-министър на икономиката и устойчивото развитие. В разговорите от българска страна участва транспортният зам.-министър в служебния кабинет Анна Натова. "Пред двете държави има нови възможности за развитие на устойчива мултимодална транспортна свързаност между Азия и Европа", заяви тя. По думите й фериботни линии свързват Бургас и Варна с грузинските пристанища в Поти и Батуми, но трябва да се търсят нови перспективи за увеличаване на товарооборота.

България подкрепя териториалната цялост на Грузия

България подкрепя териториалната цялост на Грузия

Страната ни осъжда сепаратизма в Абхазия, Жинвали и Южна Осетия, окупирани от Русия

Натова каза още, че новата геополитическа ситуация в Европа поставя и нови предизвикателства пред черноморските държави, и по-специално - пред развитието на фериботните превози. Тя представи пристанищата в Бургас и Варна като модерни терминали, които имат капацитет за увеличаване на контейнерните превози между двете страни.

От своя страна Гурам Гурамишвили изрази подкрепата на Грузия за развитието на фериботните връзки. Той допълни, че може да се разшири сътрудничеството и по отношение на железопътният транспорт. Двете страни в срещата са единодушни, че може да започне подготовка на меморандум за сътрудничество между железопътните администрации на двете държави.

България е готова да помогне на Грузия за членството ѝ в ЕС

България е готова да помогне на Грузия за членството ѝ в ЕС

Росен Желязков е на двудневно посещение в страната