Българското правителство подкрепя безпрекословно европейската интеграция на Грузия и териториалната й цялост.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след срещата с грузинския си колега Илия Дарчиашвили.

"Днешното посещение на грузинския външен министър Дарчиашвили, идва в много важен момент за Грузия на фона на високите амбиции на грузинското правителство и общество да иска евроатлантическа интеграция. Бих искала да заявя ясно, че като държава членка на ЕС и НАТО, преминала през труден път на реформи, България разбира много добре важността за нашите партньори и последователно подкрепя геостратегическия избор на Грузия", изрази подкрепата си Мария Габриел.

Тя подчерта още - София подкрепя Тбилиси, що се касае до международно признатите й граници и осъжда сепаратизма в Абхазия, Жинвали и Южна Осетия, окупирани от Русия.

Разбирането и подкрепата на България към Грузия е базирана на факти и обши ценности, добави още Габриел.

Обсъдена е била и темата за свързаността между двете държави - инфраструктурна, дигитална, в сферата на енергетиката, на високите технологии и иновациите, както и в сферата на образованието и науката.

"Грузия и България споделят дълга обща история и стратегическо партньорство", посочи на свой ред външният министър на Грузия Дарчиашвили. И подчерта - основна цел на Тбилиси е влизането в ЕС в светлината на миналогодишната декларация от Съвета на ЕС, дала зелена светлина на кавказката държава. Сътрудничеството в рамките на Черно море също са били основен аспект в двустранния диалог.

Дарчиашвили също така осъди руската инвазия в Украйна: "Разбира се, руската военна агресия срещу Украйна е голяма заплаха за нашата държава и предизвикателство пред сигурността на региона. Затова е много важно да засилим двустранното си сътрудничество."

България е готова да помогне на Грузия за членството ѝ в ЕС

България е готова да помогне на Грузия за членството ѝ в ЕС

Росен Желязков е на двудневно посещение в страната