Удължават с още 3 месеца удължен срокът за кандидатстване по концесията на летище Пловдив. Това съобщи в града министърът на транспорта Росен Желязков, цитиран от "24 часа".

Припомняме, въпреки че срокът за кандидатстване беше до 10 юли, така и не се появи нито един кандидат.

Желязков обясни, че срокът ще бъде удължен, за да има време за по-добра реклама на концесията, тъй като инвестиционният интерес е важен предвид затрудненията, които изпитва авиацията заради пандемията.

Той изрази увереност, че интерес към летището ще се появи, когато както отговорните институции в авиацията, така и здравните органи и банките могат да гарантират за плана на възстановяване и сроковете за изпълнението му.

Удължават до юли приема на документи за концесия на летище "Пловдив"

Удължават до юли приема на документи за концесия на летище "Пловдив"

След като не се появи кандидат за концесионер

По негови думи Пловдив е привлекателен не само като дестинация за пътници, но и като карго дестинация с възможностите, които дават индустриалната зона и с потенциала за създаването на голям хъб.

Предвижда се в началото избраният концесионер да плати еднократно 150 000 лв. без ДДС. Негов ангажимент ще бъде да повиши носимоспособността на пистата и на пътеките за рулиране, така че могат да кацат по-големи и тежки самолети.

Необходимо е да се изгради карго терминал с перон и минимум три стоянки, да се разширят съществуващият паркинг и страничните ивици на безопасност на пистата, да се построи нова периметрова ограда с видеонаблюдение на нея и нова отводнителна система.

Дават летище Пловдив на концесия за 35 г.

Дават летище Пловдив на концесия за 35 г.

Процедурата стартира следващите няколко месеца

Инвеститорът трябва да е оперирал и в момента да управлява най-малко едно международно летище с поне 450 000 души пътникопоток за не по-малко от 5 години през последните 10 г., както и да има регистриран капитал поне 1 млн. лв., а балансовата стойност на дълготрайните му материални активи за последните 3 години да е поне 40 млн. лв.

Съгласно сметките на държавата прогнозната стойност на концесията за 35 години е 100 млн. евро, като с възможните удължавания може да достигне 132 млн. евро при 4% дисконтов процент.