Състав на Софийски градски съд постанови днес решение, с което е обявена неплатежоспособността на "Кремиковци" АД.

В съдебния акт е определена начална дата на неплатежоспособността и е открито производство по несъстоятелност на дружеството.

Назначен е временен синдик на Кремиковци АД.

От пресцентъра на "Кремиковци" казаха, че са информирани за решението на съда, но отказаха на този етап коментар.

Припомняме, на 30 юли един от синдикатите в комбината съобщи, че заради спряно или намалено подаване на газ, е обявено извънредно положение в дружеството.

Заради просрочени задължения на "Кремиковци" АД към "Булгаргаз" ЕАД, комбинатът получи предупредително писмо за преустановяване подаването на природен газ в 8 часа на 1 август 2008 г.

Министърът на икономиката и енергетиката обяви, че няма да допусне подаването на газ да бъде под санитарния минимум.
Последната ескалация на напрежението в "Кремиковци" стана повод за размяна на остри реплики между столичния кмет Бойко Борисов и министър Петър Димитров.

В последната половин година периодично работещите в "Кремиковци" не получаваха заплатите си и излизаха на протести. Като една от най-възможните визии за бъдещето на комбината бе посочена неговата продажба.

В момента собственик на "Кремиковци" е "Глобал Стийл" на Прамод Митал. Като възможни купувачи се спрягаха имената на по-големия брат на Прамод - Лакшми Митал и украинския бизнесмен Константин Жеваго.

Помолен за коментар, Людмил Павлов от КТ „Подкрепа - металурзи" заяви, че не е от борда на директорите и не може да каже какво предстои да се случи след решението на Софийски градски съда да обяви „Кремиковци" в несъстоятелност.

От тук натам дали ще е договор за ишлеме, дали ще се пристъпи към опериране това вече ще бъде решено до един месец. По закон трябва да се направи събрание на кредиторите, което на да се избере верния път, каза още Павлов.

Най-важното е да се види цялото решение на съда, но това което излезе в медиите е това, което искахме - процедура по несъстоятелност и запазване на работните места на хората.

Павлов обаче допълни, че иска завода „да го вземе някой съвестен човек, който да не краде и да дава парите на хората."

От пресцентъра на министерството на икономиката и енергетиката казаха, че очакват министър Петър Димитров да отиде в сградата на министерството, където ще се обсъди официалната позиция на ведомството, която бе разпространена час по-късно.

Ана Миленкова е синдикът на Кремиковци
В официално изявление Министерството на икономиката и енергетиката изрази своето удовлетворение от днешното решение на Софийския градски съд.

В мотивите на решението се посочва, че са налице всички белези на прогресивно влошаване на икономическото състояние на комбината, изразяващо се в увеличаване на пасивите с всяка изминала година, намаляване на рентабилността на предприятието, на проектираната производствена мощност и огромен размер на осчетоводените задължения - 1 629 709 000 лева към 31.12.2007 г.

Всички тези факти свидетелстват за действия на управлението на дружеството-длъжник, които определено не водят до успешно развитие на предприятието, се посочва в съдебното решение.

Съдът назначава за временен синдик на дружеството Ана Миленкова и свиква първото събрание на кредиторите на „Кремиковци" АД на 26 септември в Съдебната палата.

Началната дата на неплатежоспособността на „Кремиковци" АД е 31.12.2005 г.

Припомняме, миленкова бе предложението за синдик, направено от фирма на Константин Жеваго, както и от фирмата кредитор „Пещоремонт".

Министерството счита, че днешното съдебно решение ще даде възможност „Кремиковци" в кратък срок да възстанови своята дейност в пълен обем, да бъде запазено производството и работните места, както и да бъде генериран достатъчен финансов ресурс, който да бъде насочен за екологични мерки и плана за жизнеспособност, с оглед получаване на комплексно разрешително.

Това са необходимите предпоставки за последваща успешна препродажба на предприятието на стратегически инвеститор.