В АЕЦ „Козлодуй" има корупционна схема, която може да се окаже опасна за сигурността на реакторите.

Това твърди в интернет пространството ядреният специалист от централата Георги Котев, съобщава БНР.

„Няма никаква опасност за сигурността", обявиха от АЕЦ „Козлодуй" и от Агенцията за ядрено регулиране. В записа, качен в интернет, Георги Котев, който е в отпуск и е заминал за Виена, допуска, че за работата на реакторите вместо свежо, се използва рециклирано ядрено гориво, което е повод да заподозре корупция.

„В най-лошия случай на нас ни се доставя рециклирано ядрено гориво. По този начин най-вероятно се реализира огромна по мащабите си корупционна схема заради разликите в цените между свежото и рециклираното гориво, което вероятно се изразява в десетки милиони евро годишно", каза Котев.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов и председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев отхвърлиха подозренията, че реакторите работят с рециклирано гориво.

Това е едно абсурдно съмнение, каза Генов. По думите му руснаците в момента не произвеждат рециклирано ядрено гориво. Производството на такова гориво се обсъжда, но вероятно то ще започне да се произвежда след около 10 години.

От своя страна Сергей Цочев обясни, че рециклираното гориво е лесно разпознаваемо по редица признаци и това е нещо, което не може да бъде скрито.
„В АЕЦ „Козлодуй" не се използва рециклирано ядрено гориво и обвиненията са повече от неоснователни", категоричен е Цочев.

Част от казаното от Георги Котев е вярно, поне що се отнася до това, че отклонението на горивните кампании е по-голямо, но това не представлява опасност и няма да доведе до разхерметизиране на ядрен материал, както твърди Котев, категорична са от АЕЦ „Козлодуй" и от Агенцията за ядрено регулиране.