782 жилищни сгради в цяла България са санирани по Националната програма за енергийна ефективност, съобщиха от регионалното министерство. Информацията е към 18 октомври 2017 г.

Сградите са вече изцяло реновирани. Така е подобрен живота на 93 840 души, които ги обитават.

МРРБ уверява, че програмите за саниране не са спрени

МРРБ уверява, че програмите за саниране не са спрени

Първо трябва да се финализират подписаните договори, обясняват от МРРБ

Изпълнението на програмата продължава. Още 612 сгради са в процес на ремонт. За други 628 предстои да бъдат реализирани мерки за подобряване на енергийната ефективност.

Променят методиката на програмата за саниране

Променят методиката на програмата за саниране

Предвиждат и по-строг контрол

Общо 2022 многофамилни жилищни сгради имат одобрение за саниране. Техните собственици вече са сключили договори за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност.

Най-много от тези сгради са в област Бургас - 236, от които 75 са вече обновени. За други 132 сгради са започнали ремонтите.

Контролират санирането с метода за оперативните програми

Контролират санирането с метода за оперативните програми

Оценяват приоритетите в програмата за помощ на слаборазвитите райони

189 са сградите, които са одобрени за саниране в област Благоевград, от тях 117 са реновирани. Трета по брой сключени договори е област Хасково с общо 180 договора и 86 вече изцяло обновени блока.

МРРБ прави работна група за санирането

МРРБ прави работна група за санирането

През тази година ще започнат обновителните дейности

Припомняме, на 18 януари 2017 година депутатите одобриха предоставянето на още 2 млрд. лева по програмата за саниране. Малко по-късно имаше спорове дали програмата за саниране ще продължи да се изпълнява.

Скеле за санирането на 13-етажен блок се срути в Благоевград

Скеле за санирането на 13-етажен блок се срути в Благоевград

Работниците се изтеглили минута преди скелето да рухне

При съставянето на кабинета "Борисов-3" новият регионален министър Николай Нанков пое ангажимент програмата за саниране да продължи. Малко по-късно се разбра, че програмата продължава, но собствениците на жилищата, които ще бъдат обновени по програмата за енергийна ефективност, трябва също да участват във финансирането.
При участието си във форума за строителството, министър Нанков обясни, че програмата за саниране продължава, но ще има нови правила.

На сайта МРРБ може да бъде открита повече информация за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност: http://www.mrrb.government.bg/bg/782-jilistni-sgradi-sa-veche-obnoveni-po-nacionalnata-programa-za-energijna-efektivnost/.