България и Катар подписаха Меморандум за създаване на смесена междудържавна компания за инвестиции.

Подписи под документа сложиха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на бизнеса и търговията на Държавата Катар Фахд Бин Джасим Бин Мохамед Ал-Тани

Компанията ще подготвя и ще участва в инвестиционни проекти в областта на земеделието, енергетиката, туризма, недвижимото имущество, финансовите услуги и други.

Акционер в новата компания от българска страна ще бъде „Национална компания индустриални зони", а от катарска - „Qatar Investment Authority".

 Очаква се компанията да стартира дейността си с капитал от 500 млн. долара, който ще бъде внесен изцяло от катарската страна.

Министрите Трайков и Ал-Тани са обсъдили конкретни възможности за инвестиции в български инфраструктурни проекти.

До няколко седмици се очаква Министерството на бизнеса и търговията на Катар да направи преглед на предложените проекти и да заяви инвестиционните си възможности и намерения по тях.

През миналата година страната е инвестирала в чужбина над 30 млрд. долара и е готова да вложи същата сума и през тази година.

В рамките на официалната си визита в Катар българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов посети инсталациите за втечнен газ Рас Лафлан.

Интересът на нашата страна към съоръжението е свързан с възможностите за внос на втечнен природен газ от Катар след завършването на междусистемните връзки със съседните държави, по които страната ни работи в момента.

В рамките на визитата в Катар министър Трайков се срещна и с председателя на Националната хотелска компания на Катар Науаф Бен Джасем Бен Джабър Ал Тани.

Двамата са се договорили Ал Тани да посети България, за да се запознае на място с инвестиционните възможности в сектора у нас.