Да бъде създадена съвместна работна група между България и Сърбия, която на оперативно равнище да ускори изграждане на междусистемната газова връзка между двете държави. За това се договориха министърът на енергетиката на Теменужка Петкова и зам.-министър председателят и министър на минното дело и енергетиката на Република Сърбия Зорана Михайлович.

Г-жа Михайлович бе на еднодневно посещение в България по покана на министър Петкова. Двете посетиха бъдещата точка на свързване и мястото, където ще бъде изградена газоизмервателна станция на интерконектора в района на Калотина, придружавани от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов. В рамките на посещението си в България г-жа Михайлович се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов.

"Изграждането на интерконектора със Сърбия е приоритет в управленската програма на правителството в сектор Енергетика", подчерта министър Петкова.

Тя изтъкна ролята на междусистемната връзка за сигурността на газовите доставки на конкурентни цени целия регион. Не случайно проектът е от общ интерес за ЕС, изтъкна министър Петкова. Тя припомни, че за неговата реализация е осигурено финансиране в размер на 27 млн. евро по Механизма за свързване на Европа и 2.7 млн. евро по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Борисов: И Сърбия ще може да диверсифицира газовите си доставки с интерконектора ни
Обновена

Борисов: И Сърбия ще може да диверсифицира газовите си доставки с интерконектора ни

България има собственост от 20%

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов припомни, че в момента е в ход процедурата за избор на изпълнител на строителните дейности, в рамките на която на 22 февруари са отворени офертите на кандидатстващите компании.

"Единадесет кандидати подадоха документи за участие в конкурса, сред тях има международни компании. Очакваме строителните дейности да започнат през м. май", подчерта г-н Малинов.

По неговите думи, реализацията на проекта ще осигури възможност на Сърбия да получава газ и от терминала край Александруполис, където нашите западни съседи също са заявили капацитет.

Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия

Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия

Работим по инициативата „Три морета“, другите само говорят, смята Борисов

Михайлович информира, че през следващата седмица предстои да бъде обявена тръжна процедура за избор на строител на газопровода на сръбска територия.

Участниците в срещата се съгласиха, че трите проекта - междусистемните връзки с Гърция и Сърбия и терминала за втечнен природен газ край Александруполис се изграждат в синергия и са от полза за целия регион.

Линейната част на междусистемната връзка България-Сърбия е с дължина около 62 км. на българска територия и 108 км. - на сръбска. За пълната реализация на обекта се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция - Калотина, както и две газопроводни отклонения за гр. Сливница и гр. Драгоман.

След изграждането й, газовата връзка ще бъде с пропускателна способност 1,8 млрд. м3/г., с възможност и за реверсивен поток. Очаква се тя да бъде завършена до м. май 2022 г.

Радев поиска съвместни производства със Сърбия

Радев поиска съвместни производства със Сърбия

При днешната си среща с външния министър на Сърбия...