И Сърбия ще може да диверсифицира газовите си доставки с изграждането на интерконектора България-Сърбия. Либерализираният пазар и конкуренцията са най-добре за нашите икономики. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович, съобщиха от Министерския съвет.

Двамата обсъдиха важни и за двете страни проекти в сферата на енергетиката и инфраструктурата.

Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия

Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия

Работим по инициативата „Три морета“, другите само говорят, смята Борисов

Борисов и Михайлович обсъдиха подготовката за изграждане на междусистемната газова връзка България-Сърбия. Системата ще даде възможност на сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20%.

Радев поиска съвместни производства със Сърбия

Радев поиска съвместни производства със Сърбия

При днешната си среща с външния министър на Сърбия...

"България има собственост от 20%. Направихме и огромна инвестиция в интерконектора с Гърция. В момента работим и за разширяването на газовото ни хранилище в Чирен. В инициативата "Три морета" тези проекти са от най-важните и за нас би било много добре, ако и сръбската държава също диверсифицира част от своите доставки. А чрез интерконектора ще могат да получават втечнен газ от Израел, Катар, Египет, САЩ и други", категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

Одобриха създаването на работна група за инициативата "Три морета"

Одобриха създаването на работна група за инициативата "Три морета"

В нея ще участват представители на 7 министерства

Министър-председателят Борисов изтъкна, че друго огромно предимство за бизнеса, туризма и за гражданите на двете държави са инфраструктурните проекти. "И магистралите, които правим, и жп линиите, и това, че от Белград до Варна и до Бургас можеш да стигнеш без светофар е едно голямо предимство за бизнеса, и за туризма, и за всички нас", каза Борисов.

Той бе категоричен, че България подкрепя Сърбия по пътя и към Европейския съюз. "Нашият регион е такъв, че действително трябва много воля от политическите ръководители в тези държави. На първо място е винаги да слагаме мира и добросъседството", допълни Бойко Борисов.

ББР със свои представители в Инвестиционния фонд за инициативата "Три морета"

ББР със свои представители в Инвестиционния фонд за инициативата "Три морета"

От Банката са акционер клас "А" с парична вноска от 20 млн. евро

Според него с този интерконектор Сърбия ще може да получава газ и от терминала край Александруполис, където нашите западни съседи също са заявили капацитет.

Сръбският министър информира, че през следващата седмица предстои да бъде обявена тръжна процедура за избор на строител на газопровода на сръбска територия.

Трите проекта - междусистемните връзки с Гърция и Сърбия и терминала за втечнен природен газ край Александруполис се изграждат в синергия и са от полза за целия регион, смятат от.

Линейната част на междусистемната връзка България-Сърбия е с дължина около 62 км. на българска територия и 108 км. - на сръбска. За пълната реализация на обекта се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция - Калотина, както и две газопроводни отклонения за гр. Сливница и гр. Драгоман.

След изграждането й, газовата връзка ще бъде с пропускателна способност 1,8 млрд. м3/г., с възможност и за реверсивен поток. Очаква се тя да бъде завършена до месец май 2022 г.