Възможностите на инициативата "Три морета" и българското председателство тази година трябва да бъдат използвани за представяне на региона като добро място за инвестиции и за възстановяване от кризата. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на онлайн форум "Три морета" 2021 г.: Пътят към София", организиран от Атлантическия съвет на САЩ.

Тя бе категорична, че е необходима всекидневна работа на правителствата и частния сектор.

Външният ни министър призова за по-активно взаимодействие между публичния сектор и бизнеса като гаранция за постигането на целите на инициативата, в която участват 12 държави членки на ЕС, подкрепени от САЩ, Германия и ЕК.

Тя изрази убеденост, че тази година е време за прилагане на решенията в рамките на "Три морета".

Одобриха създаването на работна група за инициативата "Три морета"

Одобриха създаването на работна група за инициативата "Три морета"

В нея ще участват представители на 7 министерства

Вицепремиерът ни приветства заявения от САЩ ангажимент да подкрепи Инвестиционния фонд на "Три морета" с 1 млрд. долара за енергийни проекти, както и решението на Корпорацията за финансиране на международното развитие на САЩ да направи първа вноска с 300 млн. долара. Според нея е от решаващо значение страните членки и партньорите от ЕС, Германия и САЩ да работят заедно за по-нататъшно разширяване на Фонда както с публичен, така и с частен капитал, и той да достигне целта от 5 млрд. евро.

Захариева заяви, че изграждането на доверие в целия регион като атрактивен инвестиционен пазар се нуждае от целенасочена комуникационна стратегия, включваща не само политици, но и бизнес общности, неправителствени организации и медии.

Тя представи приоритетите на България в годината на председателството, сред които са енергийната сигурност и диверсификация на енергийните източници и пътищата им на доставка, както и увеличаването на транспортната и цифровата свързаност между страните. По думи на Захариева една от целите на страната ни е и изграждането на по-добра регионална свързаност, включително в технологиите и иновациите.

Захариева: "Три морета“ помага за развитието на младите хора

Захариева: "Три морета“ помага за развитието на младите хора

Сред българските предложения са и създаване на цифрови платформи между инвестиционните агенции на страните