В Горна Оряховица железничарите протестираха заради забавеното изплащане на заплатите им.

Петър Бунев - председател на Синдиката на железничарите към КНСБ, цитиран от БНР, поясни, че основните причини за протеста са две.

Първата е забавеното плащане на заплатите на служителите, както и предстоящите масови съкращения в сектора.

Бунев потвърди, че се предвижда съкращаване на близо 4 000 работещи в железниците. 2 000 от тях са ангажирани в БДЖ, а 2 000 в НКЖИ.

Председателят на синдиката беше категоричен, че ако тези служители бъдат лишени от работа, това ще доведе до закриване на железопътни линии. Той добави, че синдикатът ще се противопостави на закриването на инфраструктура в страната.

Ние категорично заявяваме, че ще се противопоставим на закриването на инфраструктура в България,посочи Бунев. Толкова ли е тежка тази криза, за да закриваме линии на по 100г., попита синдикът.

В коментар за тежката икономическа ситуация Бунев добави още, че работещите в железниците са проявили разбиране. Те са се съгласили да не получават увеличение на заплатите до края на годината, но настояват възнагражденията им да бъдат изплащани редовно, без закъснения.

Бунев беше категоричен, че проблемите в сектора датират от много години. Ние ни най-малко искаме да обвиним сегашното управление. Проблемът не е от днес или от вчера, допълни още синдикът.

Той обаче подчерта, че до момента нито едно правителство не се обърнало към проблемите в сектора.

Бунев каза още, че в момента в сектора е налице пълна ескалация на напрежението заради неизплатените заплати.

В заключение синдикатът подчерта, че протестът днес не е с политически мотив, а с настояване за решаване на задълбочаващите се проблеми в сектора.

Просто искаме да бъдем чути. Това е глас за спасение на железниците, каза още той.

По-късно стана ясно, че участниците в протестния митинг на железничарите от Североизточна България, са изпратили декларация до парламента, правителството и синдикататите.