В понеделник двата национални синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" свикват двата стачни комитета в национален стачен комитет, за да обсъдят общи действия. Това обявиха двата синдиката по време на пресконференция по повод 7-ми октомври - Световния ден за достоен труд, който тази година се отбелязва за 10-ти път.

Този път, ако се стигне до протести, първо ще се протестира пред прозорците на работодателите и след това - пред властта, съобщиха синдикалните лидери. Проучването на нагласите на синдикалните членове показват, че е масово усещането за ниско заплащане, съобразно положения труд. 98.8% от всички анкетирани считат, че заслужават по-високо възнаграждение, като почти няма разлика между бюджетния и частния сектор.

Синдикатите настояват за въвеждане на минимален необлагаем минимум в доходите, увеличаване на заплатите на заетите в бюджетния сектор средно с 13%, премахване на претенциите за прослужен клас и време, изплащане на неизплатените работни заплати.

Те искат въвеждане на минимална заплата за хора с висше образование, които работят по специалността си с размер от 700 лв.

Бизнесът спекулирал, че държавите без МРЗ са с по-големи доходи

Бизнесът спекулирал, че държавите без МРЗ са с по-големи доходи

Синдикатите защитават минималния доход

Синдикатите са категорични, че преди бюджетна процедура, е важно да се премахват някои несправедливости, обвързване на обезщетението за безработица с минималната работна заплата, както и на майчинските, които в момента са по-ниски от минималната работна заплата.

Като критични бяха отбелязани възнагражденията на професорите в БАН, които все повече се приближавали до минималната работна заплата. Секторите култура и здравеопазване също са с критично ниски заплати.

Бизнесът против ежегодна актуализация на МРЗ

Бизнесът против ежегодна актуализация на МРЗ

Щяло да има икономически необоснован ръст на заплатите

Пламен Димитров припомни, че за 2016 година българския бизнес генерира над 20 млрд. лв. печалба. След облагане - сумата паднала на 15 млрд. лв. На годишна база 2017 г. показват под 10% увеличение на средната работна заплата в страната. Това само по себе си води до увеличение със 100 лв. От КНСБ настояват за 510 лв. минимална работна заплата от догодина, което е увеличение около 11%, поясни той.

От КНСБ искат 920 млн. лв. за растеж на разходите за заплати в бюджетния сектор - това са 13% увеличение на заплатите. Доходите за тези, на които плаща правителството, са далеч по-ниски, коментира Пламен Димитров.

Проучване на КНСБ сочи, че 73,5% от анкетираните 18 889 души са получили увеличение на заплатата си, като 56,8% от тях работят в бюджетния сектор, а 43.2% - в реалния.

Във фирмите от частния сектор увеличението било - 4-15%. Хората оценяват, че въпреки увеличението, заплатите им са ниски, подигравателни.

Средната нагласа е категорична и ясна - за протести. Тя може да бъде взривена от непремерени стъпки и действия от някои работодатели - визирам тези, които се заиграват с клас прослужено време, уточни Пламен Димитров. Нагласите за протестни действия са сравнително високи, отчете още Димитров. В регионален план най-голяма готовност за стачни действия има в Шумен, Разград, Плевен, Хасково, Кърджали.

Димитър Манолов цитира проучване на чешки учени, които са доказали, че за да се изравнят, им трябват 365 години. "Числото за България би било далеч по-различно", коментира Манолов.

Синдикатите настояват да бъдат намалени ставките за стоки и услуги от първа необходимост - храни, лекарства, учебници. Това са практики, които съществували в целия ЕС, само не и в България.

Почти 1 млн. българи са напуснали страната за 17 години, отчитат от КНСБ

Почти 1 млн. българи са напуснали страната за 17 години, отчитат от КНСБ

Образованието струва пари и то трябва да се цени, ясен Пламен Димитров

Международната конфедерация на профсъюзите публикува данни за 2017 г. от провело се глобално проучване - 71% от хората в света заявяват, че правителствата трябва да работят за увеличаване на техните доходи, над 80% от хората казват, че минималната работна заплата в тяхната държава е твърде ниска и трябва да бъде увеличавана изпреварващо.