Синдикалните съвети на КНСБ и КТ"Подкрепа" в Цигарената фабрика в Пловдив обсъждат новите варианти за приватизация, предложени на срещата с министъра на икономиката Петър Димитров вчера.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков заяви, че предстои хората да направят трудния избор между няколко варианта.

Вариантът с едновременната приватизацияна четирите дружества на Булгартабак холдинг след 8-9 месеца крие опасности за предприятията в Пловдив и Стара Загора, смята Ненков.

Той подчерта, че има различни становища какво ще се случи през това време с фабриките, не е изключено да се влоши финансовото им състояние, дори да се декапитализират, което означава работещите да не получат обезщетенията си.

Единият е фабриката да спре работа, докато се продаде, работниците получават компенсации до 20 заплати, а след приватизацията отново започват работа.

През това време ще стартират и преговори за увеличаване размера на обезщетенията, тъй като съществува риск не всички да бъдат върнати на работа след приватизирането, посочи Ненков, цитиран от радио Пловдив.

Припомняме, за днес в София бе насрочен протестът на работниците от фабриките в Пловдив и Стара Загора. Той бе отложенза да могат да се обсъдят вариантите, изложени от министър Петър Димитров.

Булгартабак обяви намерението да оптимизираработата на холдинга като открие процедура по продажбата на двете дружества - в Пловдив и Стара Загора.

От общинската администрация в Пловдив заявиха, че също обмислят вариант за запазване на фабриката.