Президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев предложи България да предостави убежище на 200 000 японци, като ги засели в обезлюдените райони на страната.

В контекста на страхотната катастрофа, която удари Япония и това, че се подозира, че минимум на 70 км от реакторите хората ще бъдат изведени, предложих България да предостави убежище на една крупна група японци - примерно 200 хиляди, защото ние имаме много земя, абсолютно обезлюдени райони", заяви той след срещата на Тристранката, предаде Фокус.

Тренчев подчерта, че това ще доведе до страхотен хуманитарен ръст. Той поясни, че на предложението не е имало остри реакции.

Това е просто лансиране на нетрадиционна идея, защото България е толкова забатачена, че без нетрадиционни решения няма да се измъкне", каза синдикалният лидер.

Той изрази надежда и че финансовият министър Симеон Дянков ще вземе отношение по идеята на среща със синдикатите другата седмица, когато ще се обсъжда Пактът за финансова стабилност.

На днешното заседание Тренчев е упрекнал Дянков, че антикризисните мерки, които можело да донесат приходи, не са изпълнени. „Вината нека да я уточни чия е. Твърдя, че не е на синдикатите. Поставих въпроса защо чуждите инвеститори се чувстват в неблагоприятна среда и нека да уточним кой създава такава среда. Твърдя, че това не са синдикатите с техните екстремни искания", категоричен бе лидерът на КТ „Подкрепа".