До 20 дни се очаква получаването на офертите по възобновената процедура за изграждане на системата за тол таксите.

Това означава, че ако няма обжалвания, до края на годината се очаква да стартира първата фаза – да бъде разработен и внедрен софтуерът - чийто срок е до 12 месеца. Приходите от системата се очакват още в деня, в който тя заработи.

Така ще може да се заплаща направената от избрания изпълнител инвестиция, която няма да е за сметка на бюджета, а на 100% ще бъде за сметка на бъдещия изпълнител, коментира министър Лиляна Павлова.

От думите а стана ясно, че държавата ще има всички права върху системата и няма да се налага обвързване с определена фирма.

Чрез тол системата тежкотоварните превозни средства ще заплащат такса чрез бордово устройство или пътна карта, като плащането ще бъде различно за различните видове пътища и в зависимост от тонажа на превозните средства. Леките автомобили ще продължат да използват винетка, която ще бъде електронна. Камери и GPS-базирана система ще следят по номера на колата дали е заплатена електронна винетка.

„Процедурата за тол-системата е на много важен етап”, подчерта Павлова.

Министърът открои, че желанието е тол системата да е сателитно базирана, абсолютно отворена и да е изградена за България, като лицензът и правата да са на българското правителство, както и на пътната агенция.
Целта е  да не може никой по никакъв начин да ни продаде нечия готова система, а ние да трябва да плащаме лиценз отново.

„Тази система касае националната сигурност, тя не касае само плащането и използването на пътищата в България“, подчерта тя.

Тя обяви, че поредната жалба срещу процедурата е била от фирма фантом. Тази жалба е имала за цел единствено да блокира процедурата.

„Нашият анализ показва, че жалбите са в две посоки – нежеланието на лицата, които стоят зад тези фирми фантоми, да има въведена тол система, защото тя ще доведе до по-справедливо, но и до по-скъпо заплащане от транзитни превозвачи и т.н. Втората категория са вероятно самите интереси на фирми, които кандидатстват и се опитват да наложат някакви определени технологии”, обясни Павлова.