След приключването на кампанията по розобера в края на юни, от бранша алармират, че заради кризата с коронавируса складове пазят големи количества непродадено розово масло. Заради стагнацията на пазара на парфюмерия в целия смят, преработвателите имат сериозни запаси от розово масло, чиято цена достига 7000 евро за кг. Те имат и големи количества, които не са продали още през 2019 г.

"Пазарът на етерични масла и на парфюми е в стагнация заради Covid-19, защото това е суровина, която не е от първа необходимост. Голямо е намалението на производството в световен мащаб на козметични продукти с масло от рози - парфюми, бяла козметика и др.", каза за "Труд" Гергана Андреева, изп.-директор на Българската асоциация на етерични масла, парфюмерия и козметика.

Кампанията по розобер тази година е първата, която премина по правилата на дългоочаквания Закон за маслодайната роза. Затова инспектори следили процеса. Целта на проверките на Министерството на земеделието беше да изготви публичен регистър, който да гарантира качеството и чистотата на насажденията на роза дамасцена и да извади бранша на светло, тъй като има полета с производни чужди стортове - като кримска роза, която идва от Украйна.

"По неофициална информация у нас до момента са заявени насаждения от 54 хил. декара с роза дамасцена и 46 преработвателни мощности", каза Андреева. Количеството произведено розово масло тази година ще бъде около 3 тона, близо до миналогодишната реколта. Изкупната цена на цвета тази година е по-ниска с 50 ст. спрямо 2019 г. - около 2 лв.