Няма основание за поскъпване на цените на свинското в магазините. Това заяви Пейо Майорски от Асоциация за защита на потребителите пред Нова тeлевизия.

Месното производство на свинско е засегнато от свинската чума. Голяма част от консумацията на свинско месо у нас е внос и няма основание то да поскъпне, подчерта той. Вносителите изкуствено и спекулативно вдигат цените на свинското месо според него.

Не поскъпване, а поевтиняване на свинското се очаквало заради чумата

Не поскъпване, а поевтиняване на свинското се очаквало заради чумата

Истерията води до свиване на пазара, обясняват от БАБХ

Майорски призова вносителите да бъдат малко по-скромни в печалбите, които се опитват да генерират. И от комисията за стоковите борси и тържища са категорични, че няма основание за поскъпване на свинското. Вече се наблюдава изравняване на цената на едро и на дребно.

За Коледа не трябва да има промяна в цената на свинското месо, категорични са от там. От Асоциацията на свиневъдите са категорични, че съвсем обективно е да се повишат цените на свинското месо. В следствие на африканската чума около 20% от свинепроизводството е унищожено. Иначе страната ни произвежда 50% от свинското месо, което се потребява у нас.

В Гърция забраниха вноса на свинско месо от България

В Гърция забраниха вноса на свинско месо от България

Контролират граничните пунктове и свинефермите