У нас употребата на ензима трансбутаминаза в млечните продукти не е разрешен. Това обяви в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи проф. Донка Байкова. Тя обясни, че Европейският орган за безопасност на храните дава възможност всяка страна сама да определи какви вещества могат да се използват.

Припомняме, че Асоциацията „Активни потребители” откри драстични нарушения при производството на някои марки сирена. Констатирано е и занижено качество на продуктите. Фалшификации са установени при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена.

Установени са няколко подхода за фалшифициране на сиренето – използване на палмови масла, вместо животински, сухо мляко и високо водно съдържание.

Подозира се, че се добавя ензимът трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втвърдява.

Донка Байкова посочи, че цената на сиренето е първият ориентир за неговото качество. При положение, че за един килограм сирене са необходими 6-7 литра краве мляко, няма как то да струва 4 лева.

Имало информации, че от 3 литра краве мляко става килограм сирене. „Само можем да си представим какво има в този килограм сирене”, коментира Байкова.

Тя посочи, че със сигурност няма достатъчно белтък, но за сметка на това има голямо количество вода. Сиренето излизало с голямо водно съдържание, което създавало среда за развитие на всякакъв вид микроорганизми – включително и по-патогенни като салмонелата. В това сирене няма калций, няма аминокиселини, продължи да изброява рисковете Байкова.

Употребата на всякакви съмнителни за здравето вещества в млечните продукти води до масово увеличаване на алергиите.

Донка Байкова призова потребителите да четат етикетите. Ако пък купуват сирене от тава на рафт и се усъмнят в качеството и съдържаните му, да поискат продавача да им предаде етикета, за да го прочетат. Нямало продукт, който да няма състав.

При съмнително ниска цена и видимо лошо качество незабавно да потърсим контролните органи или асоциация „Активни потребители”, призова още Байкова.

Тя не изключи новият ензим трансбутаминаза да се добавя и в киселото мляко, за да става по-гъсто.