Над 63% от работодатели и собственици се обявяват против сливането на празничните дни. Това заяви пред Нова телевизия Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Той е категоричен, че април, май, август, септември и декември са четири периода, в които държавата и банките се затварят. Именно това е и една от основните причини бизнесът да поиска да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне работната събота.

Бранков подчерта, че държавата не функционира, банките не функционират. Нотариуси и куп други институции не функционират.

Димитър Бранков отбеляза, че според статистиката страната ни не е сред тези с най-много официални празници, нито с най-високите отпуски. Намираме се някъде по средата.

От своя страна Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” коментира, че това е един несъществен въпрос за бизнеса и за работниците. Имало по-важни въпроси. Григорова отбеляза, че в позицията на работодателите пише, че месец май се е състоял от 18 работни дни. Всеки можел да погледне календара и да види, че се е състоял от 19. „Ако някой не може да преброи работните дни, защо има претенции, че може да оцени ефекта от сливането на почивните дни”, попита синдикалистката.

Изпълнителната власт във всяка държава взима решението дали ще се сливат почивни дни около празници.