Цените на бензиностанцията бележат спад и това ще бъде тенденция в следващите няколко седмици. Това прогнозира пред bTV председателят на УС на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Според него тези цени не са реално проявление на търсенето и предлагането, а по-скоро геополитически се търсел бърз изход предвид случилото се през последните дни.

Терзиев посочи, че ограничението за достъпа на европейците в САЩ е довело до ново понижение на цените на петрола и на дериватите.

Петролът се срина с 31% на азиатските пазари

Петролът се срина с 31% на азиатските пазари

Най-стремителният спад от 1991 г. насам…

Припомняме, миналата седмица цените на петрола се сринаха с 30%. Това е най-високият спад от 1991 г. насам.

По думи на Терзиев причините за това са комплексни. Коронавирусът доказа своето въздействие през февруари с понижено търсене, това доведе до излишък на ресурс, в готови продукти в нефт, което доведе до плавно понижение на цените на международните пазари, обясни той.

Терзиев допълни, че ОПЕК са се опитали да намалят добива и предлагането, за да компенсират ниското търсене заради коронавируса, което е довелж до невъзможност да се разберат с ОПЕК +. Това пък по негови думи е увеличило предлагането, което отново доведе до този 30% пад.

Цената на петрола се срина до нивата от 2017 г.

Цената на петрола се срина до нивата от 2017 г.

Стойността на априлските фючерси на петрола сорт WTI (американски лек суров петрол) падна с повече от 6% до 42,36 долара за барел