Стачка в „Кремиковци" няма да има, каза за БНР ръководителят на отдел „Човешки ресурси" в предприятието Димитър Димитров по повод на започващите днес преговори между синдикатите и ръководството.

Исканията на работниците са свързани с 15% увеличение на работните заплати, както и за храна; изпълнение на ангажиментите по плана за жизнеспособност на предприятието; подобряване на условията за труд съгласно нормативните изисквания.

Синдикатите дават срок на ръководството на предприятието до 5 септември за постигане на споразумение, след което ще започнат стачни действия.

Според Димитър Димитров разумът ще надделее, за което има воля и от двете страни. По думите му проблемите в „Кремиковци" не са скривани от никого и са поставени от ръководството съвсем ясно, което има и волята да ги разреши.

„Ние още от началото на тази година водим преговори за увеличаване на работните заплати и предварителната ни договорка беше за тази година те да бъдат увеличени с 20%. Мога да кажа, че до този момент заплатите са увеличени с 10%. Договорили сме се преговорите да продължат през есента, но да бъдат изпълнени и останалите наши обещания. Аз твърдо вярвам, че това ще стане", каза Димитров.

Той посочи, че към момента средната работна залата в „Кремиковци" е 946 лв., а тенденцията е към края на годината тя да стигне 500 евро. Според него забавянето на заплатите с няколко дни, което е един от поводите за недоволство на синдикатите, не е фатално.