Премиерът Сергей Станишев ще се запознае утре с работата на специалната група за противодействие на престъпления с европейски средства по програма САПАРД.

Спецзвеното, което е под ръководството на Върховната касационна прокуратура, се помещава в сградата на Националната следствена служба на бул. „Г. М. Димитров" в столицата.

В срещата ще се включат вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева, министрите Миглена Тачева, Валери Цветанов и Михаил Миков, главният прокурор Борис Велчев и председателят на ДА „Национална сигурност" Петко Сертов.

Днес по време на конференцията „Ролята на развитието на селските райони в контекста на общата селскостопанска политика и опазване на околната среда - възможности за България и региона", която се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет вицепремиерът по управлението на европейските фондове Меглена Плугчиева и министърът на земеделието и храните Валери Цветанов декларираха, че в Програмата за развитие на селските райони страната ни няма да позволи да бъдат допуснати същите слабости, които бяха регистрирани при реализирането на Програма САПАРД.

България трябва да извлече поуки от проблемите по САПАРД при реализирането на Програмата за развитие на селските райони призоваха и гостите на форума - бившият европейски комисар по земеделие и развитие на селските райони Франц Фишлер и представителят на ЕК Лорета Дормал-Марино - зам.-генерален директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони".

От името на министър-председателя Сергей Станишев бе прочетено приветствие, в което се подчертава, че България споделя напълно европейската политика за нарастване ролята на Втория стълб на общата селскостопанска политика - развитието на селските райони.

„Вашата Програма за развитие на селските райони е насочена към вашите нужди. България, а не Брюксел знае най-добре какви са те", констатира в изказването си Лорета Дормал-Марино.

„В България се работи много интензивно и се виждат първите резултати, признати на европейско равнище", отбеляза и бившият еврокомисар Фишлер.
В отговор на журналистически въпрос относно твърдения за корупция в страната той посочи, че в случая е важно България да може да докаже какви мерки за овладяване на проблема е предприела.

„Междувренно ЕК вече признава, че усилията на страната ви в тази посока са сериозни и ще се откаже от санкциите, които е наложила", заяви Франц Фишлер.