През настоящия месец общият показател на бизнес климата в България остава приблизително на равнището си от началото на годината, когато индексът нарасна с 0,8 пункта, показват резултатите от проучването на родната Статистика.

Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в сектора на услугите и в строителството при известно влошаване в промишлеността и при търговията на дребно.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижи през февруари с 0,7 пункта спрямо януари.

В същото време текущата производствена активност е подобрена и очакванията за следващите 3 месеца са движение нагоре.

Основната пречка пред развитието на този отрасъл традиционно все още е свързана с несигурната икономическа среда - тя е посочена за спънка от 45,9% от промишлените предприемачи.

През февруари показателят "бизнес климат в строителството" се повишава с 0,5 в резултат на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца.

Прогнозите им относно строителната активност през следващите три месеца са също по-оптимистични, отчита проучването на статистиката.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През февруари НСИ отчита понижаване с 1,3 пункта на показателя "бизнес климат в търговията на дребно" след негова стабилизация през януари. Това се дължи на изместване на оценките на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на техните предприятия от "добри" към "задоволителни", което обаче е нормално след т.нар. "сезон на празнични покупки".

През февруари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава с 0,5 пункта след солиден ръст с 3,5 пункта през януари. Това се дължи на благоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Мненията им за настоящото търсене на услуги са по-резервирани, но в същото време техните очаквания за следващите три месеца се подобряват.

Общият индекс на цените на производителите в България пък е нарастнал с 0,6% спрямо декември.

Повишение с 3,2 на сто (на месечна база) са регистрирани в цените в добивната промишленост.

В преработващата промишленост нарастват с 0,6%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ се повишават с 0,4 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната нарасна през януари с цели 4,3% спрямо същия месец на 2016 г.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през първия месец на 2017 г. е с 0,5 на сто над равнището от декември и регистрира повишение с 1,9% на годишна база.

Други данни на статистиката пък сочат, че е нараснало производството на природен газ с 36,4% през декември 2016 г. спрямо месец по-рано

През декември 2016 г. (спрямо ноември 2016 г.) е нарастнало производството на твърди горива с 1% (до 3 502 000 тона); пропан-бутанови смеси - с 11,1% (до 10 000 тона); безоловен бензин - със 7,1% (до 180 000 тона); природен газ - с 36,4% и електроенергия - с 18,1% (до 4551 ГВтч.)

Намаляло е производството на дизелово гориво - с 0,7% (до 275 000 тона).