Столична община продава дяла си от "Общинска банка" за 45 млн. лв. Банката е на пазара и се продава след като Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции обяви решението си.

Цената на дела, който общината притежава, най-малко е 45,65 милиона лева.

Информацията, че Столична община търси купувач на дела си в банката, излезе за пръв път през лятото. Частта от банката, на която общината е собственост възлиза на 67,65% от капитала й.

От официалното съобщение, публикувано тази седмица, става ясно, че кандидатите ще имат срок от 60 дни да подадат необходимите документи, за да се включат в търга. Това означава, че до края на годината надали сделката ще бъде завършена.

В наддаването ще могат да се включат, както български, така и европейски финансови институции, като условието е кредитният им рейтинг, даден от агенция Standard and Poor's, да не бъде под ниво ВВ-. В търга могат да участват и финансови инвеститори, които трябва да разполагат с минимален капитал от 20 милиона евро.

След приключването на търга своето разрешение трябва да даде и Българската народна банка.

Столична община търси купувач на "Общинска банка"

"Общинска банка" се продава. Отново

СОС решава за продажбата на мажоритарния си дял във финансовата институция

За евентуална продажба на "Общинска банка" се говори от повече от десетилетие, като нито един от досегашните опити не е успешен.

Последно нов собственик на финансовата институция се търсеше преди три години. Тогава обаче процедурата беше спряна заради кризата с "Корпоративна търговска банка" (КТБ).

"Общинска банка" е учредена през 1996 година, като към днешна дата регистрираният й капитал надвишава 57 милиона лева. Към края на миналата година тя е на 15-о място по активи у нас с такива в размер на 1,325 милиарда лева.

OTP Bank планира да купи български банки

Най-голямата кредитна институция в Унгария планира да купи български банки

Собственикът на "Банка ДСК" готви 5 придобивания за 2 години в Източна Европа