Първата копка за изграждане на нов електролитен цех за производство на мед в Пирдоп направи премиерът Сергей Станишев.

Новата рафинерия за цветни метали ще има капацитет 180 000 тона годишно и ще е на обща стойност 82 млн. евро.

Инвестицията е на белгийската компания Кумерио.
Цялостният проект на Кумерио надхвърля 260 млн. лева.

Ръководството на компанията възнамерява новата рафинерия за цветни метали в Пирдоп да бъде най-голямата в Югоизточна Европа.

За миналата година в металургичното производство в Пирдоп са произведени 240 хил. тона черна мед, която е с примеси и се налага да бъде рафинирана.

Затова Кумерио ще построи новата рафинерия, поясниха от компанията.

Главният изпълнителен директор на Кумерио Люк Делаге поясни, че още по приватизационния договор от 1997 г. белгийските купувачи са имали ангажимент да построят рафинерия.

Тогава се е предвиждало тя да бъде с капацитет 120 хил. тона, но изграждането й е било отложено.

При срещата си с премиера днес Люк Делаге е коментирал този въпрос. Делаге поясни още, че изграждането на рафинерията е било отложено поради свития пазар.

„Но тъй като вече пазарът се разширява, пристъпваме към изграждането на нова рафинерия, която ще бъде с по-голям капацитет от първоначално набелязания," отбеляза Делаге.

Кумерио възнамерява да инвестира 82 млн. евро в изграждане на нова рафинерия с капацитет 180 хил. тона електролитна мед.

Компанията ще инвестира 30 млн. евро и за реализацията на проекти, свързани с опазването на околната среда.

Това включва и заработването на газоочистка още тази година.

Предвиждат се и инвестиции за подобрения на дренажната система и канализацията.

Белгийците стъпиха в Пирдоп през 1997 г., когато Юнион Миниер придоби контролния пакет акции на медодобивния комбинат (МДК) „Георги Дамянов".

Впоследствие Юнион Миниер се преименува на Юмикор, а през април миналата година медното производство на Юмикор се обособи в самостоятелна компания Кумерио и акциите й бяха листвани на борсата в Брюксел.

Доста преди приватизацията в Пирдоп са добивали до 3 тона годишно злато и по около 200 тона годишно сребро, но днес тези производства са спрени.

В момента във фоайето на административната сграда на „Кумерио Мед" като музеен експонат е изложена везна от някогашния златен цех, измерваща форми за отливане на кюлчета злато и сребро.

„Добивът на злато и сребро е спрян поради старата технология и прекалено високата себестойност", поясни производственият директор Ивайло Василев.

Той добави още, че добивът на благородните метали е получаван от преработката на меден концентрат.

„И днес при производството в Пирдоп се утаява шлам, съдържащ злато, сребро, платина и той се транспортира в Белгия", уточни Василев.

В Кумерио Мед се преработват един милион тона годишно меден концентрат, като около 30% - 35% от суровината идва от български мини, а останалите са от Черноморския регион и Южна Америка.

По време на срещата на ръководството на компанията на Кумерио с премиера Сергей Станишев е бил обсъждан и въпросът за трайното сътрудничество с местните мини.

След като направи първата копка за изграждането на новата рафинерия, Сергей Станишев посети леярната, където се отлива металът при температура 1300 градуса.