Няма да се облагат с данък субсидиите и другите средства, които ще получат земеделските производителите от европейските фондове.

Освободени са от данъчно облагане и доходите от производство на сурова растителна и животинска продукция.

Земеделските производители и тютюнопроизводителите, които работят като физически лица и еднолични търговци обаче са задължени да подават всяка година данъчна декларация, независимо, че няма да плащат данък.

Юридическите лица, които се занимават с преработката на земеделска продукция ползват преференция при данъчното облагане, съобщават от Министерството на земеделието.

Новата икономическа среда, в която ще се развива българското земеделие задължително предполага богата информация за финансовите средства от европейските фондове, които са пряко насочени в помощ на нашите земеделски производители.

Това каза зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова при откриването на семинара „Евро - Агро фондове", организиран от сп. „Агробизнесът".

Бъчварова припомни, че предвидените от ЕС средства за преки плащания на стопаните възлизат на 200,3 млн. евро и това е само за 2007 г.
С всяка следваща година тези средства ще нарастват, докато през 2016 г. се постигне субсидиране, еднакво с фермерите от старите страни-членки.

Освен преки плащания стопаните ще могат да взимат пари и за т.нар. пазарна подкрепа. Това включва интервенция на основни продукти и експортни субсидии. 388 млн.евро е ресурсът за пазарна подкрепа за периода 2007 - 2009 г., на който могат да разчитат стопаните.

Най-много ще бъдат парите от ЕС за развитие на селските райони. За 7-годишния планов период след 2007 се очаква да бъдат отпуснати на страната около 2,6 млрд. евро, към които се добавя и съфинансирането от държавния бюджет в размер на 631 млн. евро.