Засегнатите от африканската чума свинекомплекси в Русенско не могат да намерят нови животни, за да възстановят производството си, съобщава БНТ. Причината е, че в цяла Европа има недостиг на прасета.

От свинефермата в село Голямо Враново не са удовлетворени от компенсацията, която е предвидена от държавата. Въпреки че комплексът ще получи 7,5 млн. лева, собствениците са на мнение, че са умъртвили животни за два пъти по-голяма сума.

Според тях отново ще могат да отглеждат прасета най-рано през април. В момента в свинефермата се прави повторна дезинфекция, предстоят и ремонти. Заради разпространението на африканската чума в световен мащаб обаче не могат да намерят прасета.

Всички прасета в Голямо Враново са умъртвени

Всички прасета в Голямо Враново са умъртвени

5781 животни са евтанизирани, нови проявления на болестта в Русенско няма

Главният изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова обясни, че е много голямо е търсенето на прасета за Китай и Русия, поради което няма свободни прасета за зареждане.

Ръководството на свинекомплекса иска промяна на европейските директиви по отношение на африканската чума. Те са поканили специалисти от Испания, които да се погрижат за биосигурността в свинефермата.

Свиневъди: Не може с лека ръка да се убива един бизнес

Свиневъди: Не може с лека ръка да се убива един бизнес

Всички проби са отрицателни, искат да умъртвят още 17 000 прасета