Ако новите предложения на Франция и Германия за правилата в международния транспорт се приемат, българските тираджии масово ще напуснат страната.

Това предупредиха от синдикалната конфедерация "Съюз на българските транспортни работници", съобщава БНР.

Предложенията в т. нар. пакет "Мобилност" поставят превозвачите от Източна Европа в патова ситуация и фирмите масово ще фалират заради голямата разлика в стандартите. Според новите предложения работодателите ще трябва да плащат на работниците си по ставки на държавата, която е крайна дестинация. Това ще накара шофьорите да търсят работа в Западна Европа.

Парламентът против пакета "Макрон" за транспортния бранш

Парламентът против пакета "Макрон" за транспортния бранш

Искат МС да обсъди законодателния пакет за мобилност

"Според нас целта на западноевропейските интереси е на първо място освобождаване на пазара от източноевропейските компании, на второ място - привличане на работната ръка, тъй като дефицитът при тях е доста сериозен", изтъкна председателят на синдиката Александър Стамболийски.

Парадоксалното е, че ако българските шофьори отидат да работят за западноевропейски фирми, техните заплати ще са по-ниски от получаваните сега у нас, тъй като ще извършват превози предимно в Източна Европа, т. е. заплатата им ще се формира върху най-ниските почасови ставки.

От Съюза на българските транспортни работници очакват България категорично да се противопостави на опита на западните държави да поставят на колене транспортния бизнес у нас

Борисов застава зад транспортния бранш по закона "Макрон"

Борисов застава зад транспортния бранш по закона "Макрон"

Московски: Франция демонстративно блокира разговорите